FOTOPOULOS DELTA

Φωτόπουλος: Όχι σε μια νέα απάνθρωπη Ειδομένη στο δήμο Δέλτα

Με αφορμή την εγκατάσταση νέων προσφυγικών πληθυσμών σε ενοικιαζόμενα από ιδιώτες βιομηχανικά κτίρια του Καλοχωρίου και της Σίνδου, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τέσσερις μήνες μετά την αιφνιδιαστική ενέργεια της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2.300 πρόσφυγες στο πρώην στρατόπεδο 1090 στα Διαβατά, δήθεν προσωρινά, η ίδια τακτική συνεχίζεται με αφορμή την εκκένωση της Ειδομένης.

Εκμεταλλευόμενοι το ανθρωπιστικό συναίσθημα των πολιτών και τώρα πια τα οικονομικά προβλήματα που οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει και συντηρούν, εκμισθώνουν από ιδιώτες βιομηχανικά κτίρια στο Καλοχώρι, στη Σίνδο και στην ευρύτερη περιοχή. Αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν νέοι καταυλισμοί εξαθλιωμένων πια προσφύγων δίπλα σε επιχειρήσεις και κατοικίες, σε χώρους απολύτως ακατάλληλους, κάτι που ομολογούν ακόμη και εκπρόσωποι των ΜΚΟ οι οποίες έχουν αναλάβει τη διαχείριση των χώρων αυτών. Ήδη, από την δεύτερη κιόλας μέρα, άρχισαν οι παρενέργειες, με επιθέσεις σε βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν δίπλα στους εκμισθωμένους χώρους.

Τώρα πια που έχουν όλα αποκαλυφθεί, που ο δήθεν ανθρωπισμός βούλιαξε στη λάσπη, στα αυτοσχέδια πορνεία και στα ναρκωτικά της Ειδομένης, του Πειραιά και του Ελληνικού, που οι τοπικές αρχές απ’ άκρου σ’ άκρη της Ελλάδας λένε ξεκάθαρα ότι δεν ενημερώνονται από την κυβέρνηση, καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή απόγνωσης, ‘‘βλέποντας’’ το τι θα επακολουθήσει.
Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Δέλτα έχουν προστεθεί ‘‘βιαίως’’ 4.000 πρόσφυγες και αναμένονται και άλλοι, ποσοστό άνω του 10% του συνολικού τοπικού πληθυσμού. Πώς να εξυπηρετήσεις έναν τέτοιο πληθυσμό; Για πόσο καιρό θα σιτίζεται με συσσίτια αυτός ο πληθυσμός; Τι θα γίνει με τα κουνούπια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο; Παρά τις επισημάνσεις μας, παρά τις εκκλήσεις μας, παρά τις υποσχέσεις που μας δίνουν αρμόδιοι υπουργοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είναι πλέον φανερό ότι ο Δήμος Δέλτα βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Καλώ τους επιχειρηματίες της περιοχής μας παρά τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, να μην προχωρούν σε εκμίσθωση κενών εγκαταστάσεων. Να βάλουν πάνω απ’ όλα το κοινωνικό συμφέρον και την ίδια την πατρίδα. Να κοιτάξουν σε βάθος χρόνου και να μην επιτρέψουν την περαιτέρω απαξίωση της οικονομικής ζωής του τόπου μας αλλά και των ιδίων.

Εμείς ως διοίκηση, αλλά και οι πολίτες του δήμου Δέλτα, από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια από το υστέρημά μας στους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, αρνηθήκαμε να συναινέσουμε σε ένα ανύπαρκτο κυβερνητικό σχέδιο, στην απαξίωση της αυτοδιοίκησης και στην κοροϊδία των τοπικών κοινωνιών. Αρνηθήκαμε να συναινέσουμε στην ιδεοληπτική αντιμετώπιση του προσφυγικού που σέρνει μια ολόκληρη κοινωνία με το έτσι θέλω, εκμεταλλευόμενη στην ψύχρα το συναίσθημα αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους πρόσφυγες. Δυστυχώς, οι εξελίξεις μας δικαίωσαν απόλυτα. Και σήμερα που το κυβερνητικό παιχνίδι σε βάρος μας και σε βάρος ολόκληρης της χώρας είναι πλέον εμφανές, αρνούμαστε πάλι να βάλουμε πλάτη. Δεν δεχόμαστε ως κάτι φυσιολογικό το ‘‘άλλα λέμε σήμερα κι άλλα κάνουμε αύριο’’.

Ενώνοντας τη φωνή μας με τους συμπολίτες μας, ζητάμε από τους εμπλεκόμενους υπουργούς να σταματήσει η περαιτέρω επιβάρυνση του Δήμου Δέλτα και να αδειάσουν άμεσα οι χώροι, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή τους ότι σε 3 μήνες θα έχουν αδειάσει οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο Δήμο Δέλτα. Να ακούσει την ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ, την ΠΚΜ και, αν μη τι άλλο, να προχωρήσει σε ισοκατανομή των προσφυγικών πληθυσμών στους δήμους όλης της χώρας.

Όχι σε μια νέα απάνθρωπη Ειδομένη στο Δήμο Δέλτα. Έλεος!»