foreas

«Φαντάσματα» παραμένουν 178 φορείς του Δημοσίου!

Πέντε χρόνια μετά τη μνημονιακή υποχρέωση για απογραφή των δομών του Δημοσίου, 178 φορείς και οργανισμοί δεν έχουν δώσει ακόμα στοιχεία για το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης. 

Όπως προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου έχουν απογραφεί 208 ΝΠΔΔ, δημοτικές επιχειρήσεις και ΝΠΙΔ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σχολικές επιτροπές των δήμων.

Ο κ. Βερναρδάκης ενημερώνει επίσης ότι στην εγκύκλιο που απέστειλε ο ίδιος στις 9 Νοεμβρίου 2015 για το ποια ΝΠΙΔ λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση σε επίπεδο άνω του 50% του προϋπολογισμού τους, μέχρι τώρα απάντησαν μόλις τρία υπουργεία.

Η προσπάθεια χαρτογράφησης του Δημοσίου καθυστερεί εξαιτίας δικαστικών εκκρεμοτήτων καθώς υπάρχουν νομικές αμφισβητήσεις σχετικά με την υπαγωγή ορισμένων ΝΠΙΔ ή κατηγοριών ΝΠΙΔ στις διατάξεις περί απογραφής.

Συγκεκριμένα, η απογραφή παρουσιάζει δυσκολία, λόγω των διατάξεων που εξαιρούν ΝΠΙΔ από τις γενικές διατάξεις του δημόσιου τομέα (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, Εστία Ναυτικών, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ.λπ.) καθώς και εξαιτίας της προσφυγής στη Δικαιοσύνη ομάδων ΝΠΙΔ (όπως π.χ. πολλές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), οι οποίες εφαρμόζουν προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης, δεν απογράφουν το προσωπικό τους.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, οι δικαστικές αυτές εκκρεμότητες καθιστούν δύσκολη την επιβολή κυρώσεων, δεδομένου ότι η διοίκηση δεν μπορεί να επιβάλει αναστολή χρηματοδότησης ή άλλες κυρώσεις εάν η υποχρέωση απογραφής ενός ΝΠΙΔ δεν επιβεβαιωθεί πέραν πάσης νομικής αμφιβολίας.

Πηγή: in.gr- ΑΠΕ-ΜΠΕ