ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποκριτική και υποκρισία

Tου Ευάγγελου Ραφτόπουλου

Κατά τον μεγάλο ηθοποιό ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ ηθοποιός σημαίνει φως, το φως που καίει και διεγείρει συνειδήσεις, πάθη, που ωθεί σε καταστάσεις ευφορίας, σε αρνητικά συναισθήματα, που πονά και ενθουσιάζεται, που πεινά και αποδίδει, που θαυμάζει και θαυμάζεται.

Η υποκριτική είναι η τέχνη , με την οποία ένας ηθοποιός , με την έκφραση του προσώπου, την εκφορά του λόγου και τη κίνηση του σώματος, ενσαρκώνει ένα φανταστικό χαρακτήρα σε μια θεατρική παράσταση η σε μια κινηματογραφική η τηλεοπτική ταινία.

Με τις διανοητικές, σωματικές και συγκινησιακές του εκδηλώσεις σε πλήρη ανάπτυξη, ο ηθοποιός αφοσιώνεται στο ρόλο του, δραπετεύει από τον εαυτό του και τα χαρακτηριστικά του, αποστασιοποιείται και μεταφέρεται σε άλλο χρόνο και χώρο.

Διαφορετική της υποκριτικής τέχνης είναι η τέχνη της υποκρισίας, η τέχνη της συγκάλυψης η αποσιώπησης σκανδάλων, η παρανομία.

Στη τέχνη αυτή έχουν διακριθεί πολιτικοί άρχοντες, που κατά μία ερμηνεία υπερίπτανται σε δυνατότητες αυτών των ηθοποιών και επιτυγχάνουν κατορθώματα απίστευτα για κοινούς ανθρώπους.

Με την εξαιρετική ικανότητα να μη θυσιάζουν κομμάτια του εαυτού τους, να μην αφοσιώνονται στην εκφώνηση των λογυδρίων τους, με αλάνθαστες χειρονομίες και ανεβοκατεβάσματα στη φωνή τους, υπόσχονται, κατηγορούν, καταγγέλλουν, τάσσουν, συνεπαίρνοντας πλήθη και ακροατές.

Χωρίς σπουδές υποκριτικής, αλλά με έμφυτο ταλέντο στην παραπλάνηση, στη παραποίηση και με επιθυμία τη συντριβή των αντιπάλων, με απίστευτη βιωματική εμπειρία, ομοιάζουν τους καλλίτερους ηθοποιούς.

Οι ηθοποιοί μετασχηματίζονται μαθησιακά, βελτιώνονται σαν άνθρωποι με την ενασχόλησή τους με τις παραστατικές τέχνες, μορφώνονται, γίνονται πιο ηθικοί, αλλάζουν τη καθημερινότητά τους.

Οι πολιτικοί εμμένουν σε παρωχημένες τακτικές, δεν έχουν αναστολές, συναγωνίζονται σε ψεύδη εαυτούς και αλλήλους, δημιουργούν και επιμένουν σε εχθρικές σχέσεις με τους πολίτες, απέχοντας από την αλήθεια.

Αντίθετα, οι ηθοποιοί επευφημούνται, χειροκροτούνται από τους θεατές-η πιο πλούσια ανταμοιβή τους- και σχηματίζουν ένα μόνιμο δεσμό μαζί τους.

Ίσως η παραπάνω σύγκριση να αποδίδει στους ηθοποιούς αυτά που τους αξίζουν.-