Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση Τούρκων στο μουσείο »Κεμάλ» – Δρακόντεια μέτρα (video)
10/11/2015 Share

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση Τούρκων στο μουσείο »Κεμάλ» – Δρακόντεια μέτρα (video)

Χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτες βρίσκονται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο μουσείο Κεμάλ ή «Οικία Κεμάλ»για τους Τούρκους…

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ είναι στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του θανάτου του. Οι επισκέπτες τραγουδούν και ανεμίζουν τις τουρκικές σημαίες που κρατούν, με τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή να είναι δρακόντεια.

Το Μουσείο Ατατούρκ στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ και βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο. Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του τουριστικού πρακτορείου Silver Holidays και πρώην αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Στέφανο Χατζημανώλη, αναμένονται πάνω από 80 λεωφορεία με επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Τουρκίας, όπως Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Σμύρνη και Ανατολική Θράκη, μία πτήση τσάρτερ της Ellinair με 140 άτομα από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και δύο πτήσεις από την Turkish Airlines. Η ροή των Τούρκων ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες και κορυφώθηκε σήμερα. Μεταξύ των επισκεπτών μάλιστα θα είναι και σχολεία, αφού η μέρα του θανάτου του Κεμάλ είναι αργία στην Τουρκία.

Η τελετή στο τουρκικό προξενείο πραγματοποιείται σήμερα το πρωί. Αφού ολοκληρωθεί, οι επισκέπτες θα εισέρχονται τμηματικά στο  σπίτι-μουσείο του Κεμάλ, ώστε να αποφευχθούν σκηνές του παρελθόντος, οπότε είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Στους τοίχους οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκων. To 1981 το κτήριο ξαναβάφτηκε στο αρχικό ροζ χρώμα που είχε. Αποτελείται από δύο ορόφους. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το σαλόνι για τους ξένους, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, το καθιστικό και η κουζίνα.

Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, το 1881. Σε άλλο δωμάτιο εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενα του «πατέρα των Τούρκων» και στον τοίχο είναι κρεμασμένα έγγραφα από το σχολείο του.

Εν τω μεταξύ χθες η αποστολή από το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Εκρέμ Ντεμιρτάς, επισκέφθηκε, με την ευκαιρία της παρουσίας της στην πόλη, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσει τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Μάλιστα έγινε και συνάντηση και με την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Δείτε το σχετικό βίντεο: