ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας

Πυρά εξαπέλυσε από το Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συζήτηση για την Υγεία στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για νεοφιλελεύθερη αντίληψη όχι μόνο στο θέμα της παιδείας αλλά και στο θέμα της υγείας. «Ανάμεσα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Όσο περνά η περιπέτεια των μνημονίων θα ξεδιπλώνονται. Στο χώρο της υγείας αυτές οι διαφορές θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την υγεία. Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας.

Βλέπω εδώ τις μεταγραφές σας (σσ. Αναφέρθηκε στους κκ. Φωτήλα και Οικονόμου που είναι τομεάρχες υγείας) […] Είστε το κόμμα που υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της παιδείας, της υγείας»σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το έλλειμμα δικτύου των Πρωτοβάθμιων Φορέων Υγείας συνέβαλλε καθοριστικά στη γιγάντωση δύο βασικών στρεβλώσεων του ελληνικού συστήματος υγείας. Σήμερα, δημιουργώντας το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, καλύπτουμε μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του και απέδωσε τις ευθύνες στον «νοσοκομειακοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας».

«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«To ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα πλαισιωθεί με το ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα στους πολίτες. Θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό», ανέφερε,  ο πρωθυπουργός.

 

«Προχωράμε σήμερα στην επέκταση της θητείας των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε το έργο που έχουν προσφέρει για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία της χώρας.


Συνάπτουμε πλήρεις συμβάσεις εργασίας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους των γιατρών του ΕΟΠΠΥ. Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων»
 συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.