ΕΙΔΗΣΕΙΣ
w_75

Το «Hilton» των celebtities!

Στο σφυρί βγαίνει εντός της εβδομάδας ένα από τα πλέον ιστορικά ξενοδοχεία των Αθηνών, το οποίο από τη δεκαετία του ’60 έχει συνδέσει το όνομά του με τη χλιδή και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Ο λόγος για το ξενοδοχείο «Hilton», εκεί όπου η Βασιλίσσης Σοφίας συναντάται με τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, και το οποίο για πέντε και πλέον δεκαετίες κατέστη χώρος συνάντησης του διεθνούς και του εγχώριου τζετ σετ, ενώ χάρισε το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή. Η Alpha Bank, η οποία κατέχει το 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτριας του «Hilton» της Αθήνας, έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών την 11η Μαρτίου. Η αξία της εισηγμένης από το 1987 στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ιονικής Ξενοδοχειακής αποτιμάται σε περισσότερα από 115.000.000 ευρώ, με την επενδυτική τραπεζική Citigroup και τον επικεφαλής της σε Ελλάδα και Κύπρο Θεόδωρο Γιατράκο να αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου στην αγοραπωλησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Ιονικής Ξενοδοχειακής για το 2015, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 6.800.000 ευρώ, έναντι 6.400.000 ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6%. Επιπλέον, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 29.800.000 ευρώ, έναντι 28.900.000 ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

«Καθώς η θετική πορεία του τουριστικού ρεύματος συνεχίσθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η λειτουργία του ξενοδοχείου ωφελήθηκε από τη βελτίωση της πληρότητας και την αύξηση της μέσης τιμής δωματίου. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2.200.000 ευρώ, έναντι 300.000 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενισχυμένα επίσης από την αλλαγή του συντελεστή φορολογίας» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Με δεδομένη την αυξημένη τουριστική κίνηση που παρουσιάζει η χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και το γεγονός ότι το «Hilton» κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην «αρένα» του συνεδριακού τουρισμού στην πρωτεύουσα, διεθνή επενδυτικά σχήματα, όπως η Oaktree Capital Management με έδρα το Λος Αντζελες και η αραβικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund, που το 2013 απέκτησε το 90% των μετοχών της Αστέρα Βουλιαγμένης, έναντι 400.000.000 ευρώ, εμφανίζονται ως οι βασικοί «μνηστήρες».

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχείου δεν είναι όψιμο. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο Ελληνοαμερικανός κροίσος, με καταγωγή από τη Νίσυρο και υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην κούρσα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης το 2013 Τζον Κατσιματίδης, είχε κινηθεί για την απόκτησή του. Ωστόσο, η προσφορά των 100.000.000 ευρώ που κατέθεσε ο 458ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το «Forbes» (η περιουσία του υπολογίζεται σε 3,4 δισ. δολάρια), δεν κρίθηκε ικανοποιητική.

Το αρχιτεκτονικό διαμάντι με πελάτες μεγιστάνες έως και σταρ του Χόλιγουντ!

Ποια είναι η ιστορία του ξενοδοχείου με τα 506 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, τις 22 αίθουσες εκδηλώσεων και συνεδρίων, τα τέσσερα εστιατόρια και τους 13 ορόφους; Οι εργασίες για την ανέγερση του «Hilton» ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 1963, και στις 20 του ίδιου μήνα έγιναν τα εγκαίνια παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ ακολούθησαν τριήμερες εκδηλώσεις, στις οποίες παρέστη και ο ιδρυτής της αλυσίδας Κόνραντ Χίλτον που το χαρακτήρισε το «ωραιότερο του κόσμου». Σε σχέδια των κορυφαίων αρχιτεκτόνων Σπύρου Στάικου, Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Αντώνη Γεωργιάδη, έγινε γρήγορα σημείο αναφοράς στην αθηναϊκή ζωή αλλά και αντικείμενο κριτικής από τη συντηρητική κοινωνία του ’60. Με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι το μοναδικής αισθητικής κτίριο θα αποτελέσει τοπόσημο για την Αθήνα, που ακροβατούσε μεταξύ του κλασικού παρελθόντος της και του μέλλοντος.

Αυτό που το διαφοροποιεί από τα σχεδόν τυποποιημένα «αδελφάκια» του στο εξωτερικό είναι η σύνθεση μοντερνισμού και κλασικισμού, καθώς το πεντελικό μάρμαρο και οι μεγαλοπρεπείς ανάγλυφες τοιχογραφίες του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη χάρισαν στο «Hilton» την αίγλη που διατηρεί μέχρι και σήμερα, ενώ αποτέλεσε πιλότο για την αστική αρχιτεκτονική της δεκαετίας του. Οσον αφορά το πελατολόγιο του θρυλικού ξενοδοχείου, σε αυτό περιλαμβάνονται από γαλαζοαίματους, αρχηγούς κρατών και μεγιστάνες μέχρι σταρ του Χόλιγουντ, επιστήμονες διεθνούς κύρους και τεχνοκράτες της τρόικας, οι οποίοι πρόσφατα το εμπιστεύονται για τις συναντήσεις τους με τους Ελληνες ομολόγους τους.
Φρανκ Σινάτρα, Αντονι Κουίν, Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Ομάρ Σαρίφ, Ζωρζ Μουστακί, Τζούλι Νίξον Αϊζενχάουερ, Ζυλ Ντασσέν, Αριστοτέλης Ωνάσης, Ελα Φιτζέραλντ, Χίλαρι Κλίντον, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Σασά Ντιστέλ, Σίρλεϊ Μπάσεϊ, Πιρς Μπρόσναν, Ανγκελα Μέρκελ, Γουίλεμ Νταφόε, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ρομπέρτο Μπενίνι, Νία Βαρντάλος και Νίκος Αλιάγας είναι μερικές μόνο από τις διασημότητες που έχουν απολαύσει τις ανέσεις του κατά τη διαμονή τους στην Αθήνα. Από τον Νοέμβριο του 2001 έως το 2003 διέκοψε εξ ολοκλήρου τη λειτουργία του λόγω ανακαίνισης, ενώ κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αποτέλεσε την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η πώληση των μετοχών από την Alpha Bank

Η επενδυτική τραπεζική Citigroup έχει αρχίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο τις διερευνητικές επαφές για την πώληση του ακριβότερου ακινήτου που έχει σήμερα στη διάθεσή της η Alpha Bank. Το «Hilton», που από το 1963 έχει υποδεχθεί και φιλοξενήσει Ελληνες και ξένους υψηλούς προσκεκλημένους, αλλάζει σελίδα, έχοντας όμως γράψει ιστορία ως το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που λειτούργησε στην Αθήνα. Από τη βασίλισσα Φρειδερίκη μέχρι τον αστέρα του NBA Ντουάιτ Χάουαρντ, η πολυτέλεια και το καλαίσθητο περιβάλλον του δεν άφησαν ασυγκίνητους όσους το επισκέφτηκαν είτε για διαμονή είτε για τα θρυλικά κοσμικά πάρτι του.