ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ellada-oikonomia-simaia-ypoik-ypourgeio-oikonomikon

Το ΥΠΟΙΚ πίστωνε, οι φορείς δεν πλήρωναν τον Ιούλιο

Μόλις 440 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει στους λογαριασμούς των προμηθευτών του Δημοσίου από το 1,6 δισ ευρώ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πλαίσιο του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τον Ιούλιο του 2016, το ΥΠΟΙΚ είχε πιστώσει στους διαφόρους κρατικούς φορείς το ποσό του 1,6 δισ για να εξοφλήσουν χρέη τους. Ωστόσο, οι φορείς είχαν διαθέσει μόλις τα 440 εκατ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν στο δεύτερο 15ημερο του Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο, η ροή των πιστώσεων και των χρηματοδοτήσεων ξεκίνησε στα μέσα του μήνα.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές, διότι υπενθυμίζεται ότι για να εκταμιευθεί μέρος της δεύτερης υποδόσης, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί το 80% της προηγούμενης δόσης που αφορούσε την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τις οποίες μεταφέρθηκαν πιστώσεις, θα συμψηφιστεί με οφειλές προς το Δημόσιο και η τελική απαιτούμενη ρευστότητα θα προσδιορίζεται σταδιακά.