burnout

Το Σύνδρομο Burn out: Η «ψυχό-επιδημία» της εποχής!

Αν υποθέσουμε πως η ισορροπία στην ζωή μας είναι κάπου μεταξύ αγάπης, σχέσεων και δουλειάς, οι γραμμές που τα διαχωρίζουν είναι κάτι παραπάνω από λεπτές.

Οι υψηλές απαιτήσεις, οι συνεχείς αναθέσεις ευθυνών, ο γρήγορος ρυθμός της ζωή μας, ο ανταγωνισμός, ο φόρτος εργασίας, τα εξαντλητικά ωάρια, μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο Burn-out.
Τι είναι το σύνδρομο Burnout ή αλλιώς Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης;
Αν θέλουμε να βρούμε μια σχετικά δόκιμη έκφραση για το Burnout σύνδρομο είναι η ψυχική και εγκεφαλική εξάντληση. Έρχεται απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά, σε μια στιγμή που δεν το περιμένεις και χαρακτηρίζεται από ένα μόνιμο αίσθημα κούρασης, αϋπνία ή αναίτια υπνηλία, πονοκεφάλους και στομαχόπονους μα πιο πολύ από αδιαφορία για οτιδήποτε γίνεται και ένα συναίσθημα ανικανοποίητου που φτάνει μέχρι και την ανηδονία.
Πρόκειται για μια σύνθετη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση, η οποία δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση και επιδεινώνεται με κάθε φυσική ή νοητική δραστηριότητα. Το σύνδρομο αυτό δεν αφορά μόνο το εργασιακό περιβάλλον, αφού έχει παρουσιαστεί ακόμη και σε εφήβους.
Κι αν ακούγεται βαρυσήμαντο και πομπώδες είναι κάτι εξαιρετικά κοινό που στην Ελλάδα του σήμερα συναντάται σε ένα 40% και στην Ευρώπη σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό δημιουργώντας μια «ψυχό-επιδημία».
Θα μπορούσε να ταυτιστεί με την υπερκόπωση αν και πιο πολύ μιλάμε για ένα βραχυκύκλωμα μεταξύ εγκεφάλου και ψυχής. Ο Graham Green, πατέρας του όρου Burnout, όπως και οι ψυχολόγοι και μελετητές που έχουν ερευνήσει ενδελεχώς το σύνδρομο αυτό, μιλάνε για «μια φλόγα που καίει για καιρό, ζεσταίνει, δίνει ενέργεια, φως αλλά όσο δεν ανανεώνεται η πηγή ενέργειας, εξαντλείται και σβήνει αφήνοντας στάχτη και θάνατο».
Στην δεκαετία του 70 πρωτοσυναντάμε την νόσο σε μια κυρίως κατηγορία εκείνη των κοινωνικών επαγγελμάτων. Δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, άνθρωποι που προσφέρουν και δίνουν την ενέργειά τους όντας όμως σε μια δουλειά χωρίς ιδιαίτερη αναγνώριση και χωρίς μια ανάλογα ανταποδοτική αμοιβή.
Εάν υποφέρετε από burn out, είναι πιθανό να βιώνετε
Διαρκή κούραση κι αίσθηση εξουθένωσης
Την αίσθηση ότι «σέρνετε» τον εαυτό σας στη δουλειά
Αναβλητικότητα για πράγματα που πρέπει να κάνετε
Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ίσως αρρωσταίνετε συχνά)
Αλλαγές στην όρεξή σας καθώς και στον ύπνο
Διάφορους σωματικούς πόνους όπως μυικούς πόνους ή πονοκεφάλους
Αίσθηση αποτυχίας και αυτο-αμφισβήτησης
Τάση να αποσύρεστε και να περνάτε ώρα μόνοι
Απώλεια ελπίδων και αίσθηση ότι είστε παγιδευμένοι
Κυνισμό κι ολοένα αυξανόμενες αρνητικές σκέψεις
Υπερκριτικότητα κι εκνευρισμό με τους συναδέλφους ή τους πελάτες σας
Την τάση να χρησιμοποιείτε το φαγητό, αλκοόλ ή άλλες ουσίες για να τα βγάλετε πέρα
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί
Πρώτα απ’ ολα, αναγνωρίστε ποιοί παράγοντες είναι εκείνοι που συντελούν στο burnout. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε το ζήτημα.
Εάν είναι δυνατό, συζητήστε το πρόβλημα σας καθώς και οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή έχετε με τον προϊστάμενο σας. Ίσως μπορείτε να διαπραγματευτείτε κάποια λύση.
Αποφύγετε να δίνετε υπερβάλλουσα σημασία στη δουλειά σας. Η δουλειά θα έπρεπε είναι απλά ένα μέσο με το οποίο μπορείτε να απολαμβάνετε τη ζωή είτε επειδή σας δίνει οικονομική ανεξαρτησία είτε επειδή απολαμβάνετε το αντικείμενο της εργασίας σας. Όταν όμως θυσιάζετε πράγματα όπως την κοινωνική σας ζωή, την οικογένεια σας ή την ψυχική σας ηρεμία για χάρη της δουλειάς, ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητες σας.
Βρείτε αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης του χρόνου σας.Πολλοί αισθάνονται συνεχές άγχος στη δουλειά επειδή νιώθουν ότι έχουν πολλά πράγματα να κάνουν σε πολύ λίγο χρόνο. Θέστε μια λίστα προτεραιότητων και ακολουθήστε την . Δεν έχουν όλα τα εργασιακά καθήκοντα την ίδια προτεραιότητα.
Αποφύγετε την απομόνωση και ζητείστε τη συμπαράσταση και υποστήριξη της οικογένειας σας, των φίλων, των συναδέλφων σας. Η ανθρώπινη επαφή είναι συχνά ικανή να ελαφρύνει αρνητικά συναισθήματα αλλά και να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα απο άλλη οπτική.
Εάν τα πράγματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, προσφέρετε στον εαυτό σας χρόνο ξεκούρασης ή ανάπαυσης. Πάρτε άδεια από τη δουλειά σας για να ξεκουραστείτε και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Η υγεία σας, είναι πολύ σημαντικότερη από τη δουλειά σας και για να είστε αποτελεσματικοί στη δουλειά , πρέπει πρώτα από όλα να είστε υγιείς.
Πηγή: govastileto.gr