ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Πουέρτο Ρίκο προσπαθεί να αποτρέψει την πτώχευση

Οι Ρεπουμπλικάνοι των Ηνωμένων Πολιτειών προσέφεραν την Τετάρτη το πρώτο τους ολοκληρωμένο πακέτο που αποσκοπεί στο να αποτρέψει την πτώχευση του Πουέρτο Ρίκο, καθώς πλησιάζει ο επόμενος σημαντικός γύρος πληρωμών χρέους.

Η νομοθεσία που παρουσιάστηκε στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα μειώσει τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών των εργαζομένων και θα επεκτείνει μέχρι και κατά τρία δισ. δολάρια τη χρηματοδότηση στο νησί, το οποίο παλεύει ενάντια σε ένα βάρος χρέους ύψους 72 δισ. δολαρίων και ένα ποσοστό φτώχειας της τάξης του 45%.

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως Πράξη Βοήθειας στο Πουέρτο Ρίκο, ήταν πολύ κατώτερο των σχεδίων που αποκάλυψε η διακυβέρνηση Ομπάμα τον Οκτώβριο και δεν περιλαμβάνει την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να παρέχει στην κοινοπολιτεία έναν τρόπο αναδιάρθρωσης των χρεών της υπό δικαστική επίβλεψη.

Το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων επιδιώκει να καθιερώσει έναν επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων και μια βοηθητική αρχή για το νησί, ώστε να υποστηριχθεί η θέσπιση «βιώσιμων» προϋπολογισμών και η τροχιά του χρέους. Οι γερουσιαστές πρότειναν χρηματοδότηση τριών δισ. με την ανακατανομή «μη δεσμευμένων» κεφαλαίων που μπήκαν στην άκρη υπό το πρόγραμμα υγείας Affordable Care Act.

Η συνοπτική εκδοχή της νομοθεσίας αναφέρει πως «συνάδει με τις απόψεις του Κογκρέσου και της διοίκησης, το να μην υπάρξει »διάσωση»». Προσθέτει: «Η πλήρης πίστη και πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών δε δεσμεύεται για την πληρωμή των υποχρεώσεων χρέους που έχουν εκδοθεί από την αρχή».

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τρεις Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές με δικαιοδοσία επάνω στην κρίση του Πουέρτο Ρίκο: Τον Orrin Hatch, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, τον Chuck Grassley, πρόεδρο της Δικαστικής Επιτροπής, και τη Lisa Murkowski, πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, οι οποίοι επιβλέπουν τη φορολογία, τις πτωχεύσεις και τις πολιτικές για τα αμερικανικά εδάφη, αντίστοιχα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Πουέρτο Ρίκο δε θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Grassley. «Αυτό το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να χαλαρώσει την τρέχουσα κρίση ρευστότητας, δημιουργώντας παράλληλα ένα μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει το Πουέρτο Ρίκο πίσω σε μακροπρόθεσμη δημοσιονομική υπευθυνότητα».

Οι γερουσιαστές ζήτησαν επίσης μια μελέτη του συνταξιοδοτικού σχεδίου του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο είναι ευρέως υποχρηματοδοτούμενο και σημείο σύγκρουσης με τους πιστωτές.

Η πρόταση ήρθε ώρες αφού ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησε ότι το Πουέρτο Ρίκο θα έρθει αντιμέτωπο με την απειλή «άλλης μιας χαμένης δεκαετίας», πιθανώς «πιο καταστροφικής από την προηγούμενη», αν κρατηθεί μακριά από τα παραδοσιακά όρια της προστασίας πτώχευσης.

Ο Antonio Weiss, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, χαρακτήρισε το βάρος χρέους του νησιού «ασυνήθιστα περίπλοκο» ενώ μιλούσε στο Ινστιτούτο Peterson.

«Το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει τα εργαλεία που απαιτούνται για την αποτελεσματική επίλυση της κρίσης και αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο και επικίνδυνο περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Weiss. «Το ερώτημα δεν είναι το αν η κοινοπολιτεία θα αναδιαρθρώσει τα χρέη της, αλλά το πότε και με τι κόστος για την οικονομική ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της».

Αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody’s αναμένουν πως το νησί, το οποίο πτώχευσε σε ένα μέρος του χρέους του τον Αύγουστο, θα χάσει τις πληρωμές κάποιων από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του τους ερχόμενους μήνες.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως αυτές οι πτωχεύσεις μπορεί να έρθουν ακόμη και την 1η Ιανουαρίου, όταν λήγουν πληρωμές αξίας περίπου 950 εκατ. δολαρίων σε μια μεγάλη γκάμα ομολόγων, περιλαμβανομένου του χρέους που εξέδωσε η αρχή ηλεκτρισμού και μεταφορών.