emfialomeno-nero

Το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο είναι ελληνικό!

Τo περασμένο Σάββατο στο Berkeley Springs της Δυτικής Βιρτζίνια, 700 νερά από όλο τον πλανήτη διαγωνίστηκαν στο 26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting, τον παλαιότερο και σημαντικότερο γευστικό διαγωνισμό στον χώρο του νερού. Οι κριτές, μέσω της τυφλής γευσιγνωσίας, αξιολόγησαν μέχρι 20 δείγματα νερού σε μια ποικιλία μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της γεύσης, της οσμής, της εμφάνισης αλλά και της αίσθησης στο στόμα. Την πρώτη θέση στην κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού για το 2016 την κατέκτησε το φυσικό μεταλλικό νερό “Θεόνη” από την Καρδίτσα.

Ας μάθουμε την ιστορία του

Το νερό ΘΕΟΝΗ είναι ένα πραγματικά πηγαίο νερό, από τις αναβλύζουσες πηγές της Γκούρας, σε υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα. Οι πηγές αυτές βρίσκονται μέσα στο δάσος «Βατσουνιάς» στο Δήμο Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας. Οι πηγές στη περιοχή αυτή αποτελούν τμήματα της λεκάνης απορροής του Πηνειού Ποταμού. Οι τοπογραφικές συνθήκες που καθορίζουν το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώθηκαν με τη πάροδο των γεωλογικών ετών μέσω της δράσης ενδογενών (μετακινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών) και εξωγενών (κυρίως η επίδραση ατμοσφαιρικών παραγόντων) δυνάμεων. Βασικά στοιχεία που περιγράφουν το ανάγλυφο είναι οι υψομετρικές μεταβολές, η κλίση του εδάφους και οι πτυχώσεις. Η περιοχή των πηγών του νερού ΘΕΟΝΗ εντοπίζεται στις δυτικές παρυφές του «Ιτάμου» όρους και τις νότιες παρυφές του όρους «Κόζιακα» που απαρτίζουν και τη κορυφογραμμή των Αγράφων.Οι φυσικές (με αρτεσιανό νερό) πηγές της Γκούρας σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα τροφοδοτούν επίσης με 900 μ3 ανά 24ωρο πόσιμο νερό τους κατοίκους της Βατσουνιάς. Το νερό των πηγών της Γκούρας αναβλύζει από υπόγειες φυσικές δεξαμενές, δεν σταματάει ποτέ και ένα μέρος του εμφιαλώνεται από την ΑΗΒ Γκρουπ Α.Ε. με την ονομασία ΘΕΟΝΗ. «Θεόνη» είναι, όπως έγινε γνωστό, από τις αναμνήσεις των γερόντων της περιοχής, το όνομα της νεράιδας των πηγών της περιοχής.

Το νερό Θεόνη, το οποίο πήρε το όνομα του από την ομώνυμη νεράιδα, που σύμφωνα με το μύθο, προστατεύει την πηγή που αναβλύζει σε υψόμετρο 1.100 στα Άγραφα, μεταφέρεται με αγωγό και εμφιαλώνεται στις εγκαταστάσεις της AHB Group, στην Βατσούνια Μουζακίου. Το εμφιαλωτήριο νερού (επένδυση ύψους 4. εκατ. ευρώ), το οποίο είναι το πλέον πρόσφατο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2013 και αποτελούσε όνειρο ζωής του ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Βασίλη Τσέλιου.

Οι εξαγωγές καλύπτουν το 40% περίπου της παραγωγής με κύριες αγορές αυτές των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας, Βελγίου, Γερμανίας, Σαουδικής Αραβίας, Η.Α. Εμιράτων, Κύπρου κ.α. Παράλληλα έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά της Θεσσαλίας ενώ η εταιρεία είναι στην διαδικασία να δημιουργήσει πανελλαδικό δίκτυο διανομής.

Πηγή: infowoman.gr