ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ισλαμικό κράτος πίσω από την επίθεση στην Τεχεράνη;

Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στην Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης AMAQ.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και στο ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη», μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπήρξε και δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας από καμικάζι στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ επίθεση του ίδιου τύπου φέρεται να σημειώθηκε και εντός του κτηρίου του κοινοβουλίου (Majlis), την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις της ιρανικής αστυνομίας προσπαθούσαν να απελευθερώσουν ομήρους και να συλλάβουν τους δράστες.

Οι ιρανικές αρχές δηλώνουν ότι ελέγχουν πλήρως την περιοχή και τους δρόμους γύρω από το κτήριο του κοινοβουλίου, ωστόσο δίνουν ακόμη μάχη για να ελέγξουν την κατάσταση μέσα στο κτήριο.

Το διεθνές ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press ΤV μετέδωσε προ ολίγου βίντεο στο οποίο ακούγονται μαζικοί πυροβολισμοί από τον χώρο του κοινοβουλίου.

«Ομάδες τρομοκρατών»

Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από «ομάδες τρομοκρατών». Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών είναι συγκεχυμένες, με πηγές να κάνουν λόγο για επτά νεκρούς στο ιρανικό κοινοβούλιο και άλλον έναν στο μαυσωλείο του Χομεϊνί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης, η οποία επικαλείται δηλώσεις βουλευτή, τρεις ένοπλοι, ο ένας με πυροβόλο όπλο και δύο με αυτόματα όπλα AK-47, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και άνοιξαν πυρ. Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA ανέφερε ότι όλες οι πόρτες του κοινοβουλίου έκλεισαν και ότι ένας από τους δράστες είχε περικυκλωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας άνδρας ανατινάχθηκε στο εσωτερικό του ιρανικού κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο πηγές από το εσωτερικό του κοινοβουλίου, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, ενώ τέσσερα άτομα κρατούνταν όμηροι.

Το μαυσωλείο του Χομεϊνί απέχει περί τα είκοσι χιλιόμετρα από το κοινοβούλιο.