ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στη Μασσαλία

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη χθεσινή επίθεση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας, όπου ένας άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, σκότωσε δύο γυναίκες και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από πυρά Γάλλων στρατιωτών.

Την ευθύνη για την επίθεσε ανέλαβε αργά χθες το βράδυ η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι έρευνες που διεξάγονται από την αντιτρομοκρατική εισαγγελία του Παρισιού αναμένεται να ρίξουν φως στο προφίλ και τη διαδρομή του δράστη της επίθεσης, ηλικίας περίπου 30 ετών, ο οποίος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» την ώρα της επίθεσης.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούσαν ήδη πιθανότερο σενάριο αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας πριν η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αναλάβει την ευθύνη, το βράδυ της Κυριακής, με ανακοίνωση που διανεμήθηκε μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας του, του Άμακ. Ο δράστης «προερχόταν από (τις τάξεις) των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε «πηγή ασφαλείας» που επικαλέστηκε το Άμακ.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες που διεξάγουν τις έρευνες ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, με διάφορες ταυτότητες. Κατά την ίδια πηγή ο άνδρας «δεν είχε πάνω του χαρτιά» αλλά αναγνωρίστηκε χάρη στα δακτυλικά του αποτυπώματα.

«Παράξενη» η συμπεριφορά του δράστη

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ χαρακτήρισε «παράξενη» τη συμπεριφορά του δράστη της επίθεσης, με βάση όσα κατέγραψαν κάμερες κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης: «Ξεκίνησε διαπράττοντας το έγκλημά (του) σε βάρος ενός θύματος, τράπηκε σε φυγή, κατόπιν επέστρεψε για να σκοτώσει το δεύτερο άτομο. Αυτό είναι ένα στοιχείο που προκαλεί απορία», σημείωσε ο Κολόμπ.

«Βαθιά αγανακτισμένος απ’ αυτή τη βάρβαρη πράξη, συμπάσχω με τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων της Μασσαλίας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί από την πλευρά της εξήρε τον «επαγγελματισμό» των στρατιωτών οι οποίοι σκότωσαν τον δράστη.

Η κίνηση στον σταθμό παρέλυσε και τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν ως τις 18:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), γεγονός που προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης των Ρεπουμπλικάνων Ρενό Μουζελιέ κατήγγειλε τη «βάρβαρη πράξη», ενώ ο βουλευτής της Μασσαλίας και επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν ανέφερε ότι η πόλη «θρηνεί» τα αθώα θύματα μιας ενέργειας με «αποκρουστικά» κίνητρα.

Η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου έκανε λόγο για «πράξη πολέμου εναντίον της Γαλλίας».

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινά στο Παρίσι η δίκη του αδελφού του Μοχάμεντ Μερά, του δράστη των μακελειών του Μαρτίου του 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους συνολικά επτά άνθρωποι στην Μοντομπάν και την Τουλούζη.

Πληροφορίες: naftemporiki.gr