ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θεατρικό βραβείο «Ίψεν» στην Ελληνίδα Ραφίκα Σάουις

Μία από τις σημαντικότερες διεθνείς θεατρικές διακρίσεις, το νορβηγικό βραβείο «Ίψεν» (διεθνής υποτροφία Ibsen Scholarship), απέσπασε η Ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Ραφίκα Σάουις.

Πρόκειται για το «βραβείο καλύτερης προτεινόμενης σκηνοθεσίας και δραματουργίας», που απονεμήθηκε στην πρόταση, με τίτλο «Europeana», της ομάδας «Ζλαπ», που ίδρυσε, το 2015, η Ραφίκα Σάουις.

Το «Europeana» μεταφέρει τον σκηνικό χώρο τού «Μικρού Έγιολφ» του Ίψεν – έργο, στο οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανθρώπινη ευθύνη – στα ελληνικά νησιά, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης.

Στο επίκεντρο, βρίσκονται τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, που διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα εμπόλεμων και αφιλόξενων περιοχών και, εντέλει, αποβιβάστηκαν, μέσα από σαθρά πλεούμενα, στις ακτές των νησιών του Αιγαίου. Το υλικό που χρησιμοποιεί η πρόταση προέρχεται από μαρτυρίες 150 παιδιών, τα οποία ηχογράφησε στη Μυτιλήνη η Ραφίκα Σάουις, και γύρω από αυτό «πλέκεται» η βραβευμένη πλέον παράσταση.

Στο σκεπτικό της βράβευσης, η κριτική επιτροπή υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας κρίσιμης μάχης στην άμυνα των αρχών της ελευθερίας, της ανοιχτής κοινωνίας και της ανθρωπότητας. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για τις αξίες, στις οποίες βασίζεται το οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης». Επίσης, διερευνά ερωτήσεις, με τις οποίες όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως: Ποιες είναι οι αρχές της ελευθερίας και της ανθρώπινης ευθύνης;

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, στη γενέθλια πόλη του Ίψεν, το Σκίεν της Νορβηγίας.

Πηγή: naftemporiki.gr