ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ntaboutoglou-erntogan

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Νταβούτογλου – Ο Γιλντιρίμ ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος

Την παραίτησή του υπέβαλε το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να την κάνει δεκτή, λίγες ώρες μετά από την εκλογή του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην ηγεσία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(ΑΚΡ).

Σε δήλωσή του, ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Νταβούτογλου να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να δώσει άμεσα, ίσως και εντός της ημέρας, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Γιλντιρίμ.

Στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ υποσχέθηκε «ένα νέο σύνταγμα για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα με τον νέο ηγέτη, στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να δώσει, ίσως και απόψε, στον Γιλντιρίμ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρότι θεωρητικά την εντολή μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στο συνέδριο, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης στο προεδρικό σύστημα αναφέροντας ότι «στο προσεχές μέλλον και στο πλαίσιο των αναζητήσεων για νέο σύστημα και νέο σύστημα διακυβέρνησης, πιστεύω ότι θα αρθεί το στρεβλό αυτό σύστημα που επηρεάζει αρνητικά το κλίμα μεταξύ του λαού και του προέδρου της δημοκρατίας, του προέδρου της δημοκρατίας και του πολιτικού του προσωπικού».

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο άκουσαν όρθιοι το μήνυμα του Ερντογάν.