ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τομ Πέρεζ: Ενας έμπιστος του Ομπάμα στο τιμόνι των Δημοκρατικών

Ήταν μία μεγάλη εσωκομματική μάχη, που αναδεικνύει τον εντυπωσιακό πλουραλισμό του Δημοκρατικό Κόμματος: από τη μία πλευρά ο πρώην υπουργός Εργασίας Τομ Πέρεζ, με καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία, έμπιστος του Μπαράκ Ομπάμα, εκπρόσωπος του κομματικού κατεστημένου.

Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος Κιθ Έλισον, ο πρώτος μουσουλμάνος που είχε καταφέρει να εκλεγεί στο Κογκρέσο, έμπιστος του Μπέρνι Σόντερς, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Τελικά επικράτησε ο Πέρεζ με ισχνή πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας 235 ψήφους έναντι 200 του Έλισον. Στις πρώτες δηλώσεις μετά τη νίκη, ο Τομ Πέρεζ καλεί σε γενική κινητοποίηση τα μέλη των Δημοκρατικών: «Πρέπει να ακούσουμε τον κόσμο. Να γυρίσουμε στις θεμελιώδεις αξίες μας, να πάμε μπροστά. Και πιστεύω ειλικρινά ότι αν ηγηθούμε με τις αξίες και με τις πράξεις μας, θα επιτύχουμε. Αυτό κάναμε πάντοτε στο Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» λέει ο νέος επικεφαλής των Δημοκρατικών.

Ο πλήρης τίτλος του Τομ Πέρεζ είναι «πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών». Στην ουσία πρόκειται για τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά η δουλειά του είναι παρόμοια με εκείνη του γενικού γραμματέα σε ένα δυτικοευρωπαϊκό κόμμα: να οργανώσει την κομματική δουλειά, να συντονίσει πλειοψηφίες, να συγκεντρώσει χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα. Από αυτήν την άποψη δεν βλάπτουν οι διασυνδέσεις με το κατεστημένο των Δημοκρατικών. Πολλοί από τους οπαδούς του Έλισον προφανώς είχαν διαφορετική άποψη βέβαια, καθώς υποστήριζαν τον εκλεκτό τους, προβάλλοντας το σύνθημα «Όχι στο big money, το κόμμα στον λαό». Θα συνυπάρξουν τώρα αρμονικά ο εκλεκτός του κομματικού κατεστημένου Πέρεζ με τον ριζοσπάστη Έλισον;