ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει στα εργοστάσια της Ιβάνκα Τραμπ στην Ασία;

Τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια που εφοδιάζουν την επωνυμία ρούχων της Ιβάνκα Τραμπ, κόρης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, φέρνει στο «φως» η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Το ρεπορτάζ αφορά στις συνθήκες που επικρατούν σε εργοστάσιο στην Ινδονησία και έρχεται λίγες ημέρες αφότου χάθηκαν τα ίχνη ακτιβιστών της οργάνωσης China Labor Watch μετά από έρευνες τους σε αντίστοιχο εργοστάσιο της Κίνας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, οι πληρωμές στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι τόσο σποραδικές και τόσο μικρές που οι ίδιοι αναγκάζονται να ζουν μακριά από τα παιδιά τους και να δέχονται να δουλεύουν σε δύσκολες, πολύωρες βάρδιες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Οι εργοδότες παρεμποδίζουν την οποιαδήποτε προσπάθεια συσπείρωσης των εργαζομένων σε συνδικάτα και τους απειλούν ακόμα και για την ζωή τους.

Μια από τις γυναίκες που μίλησαν στην εφημερίδα ήταν η Αλία, μητέρα δύο παιδιών, που βγάζει μόλις 173 δολάρια το μήνα δουλεύοντας ατελείωτες ώρες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Η ίδια ζει σε ένα δωμάτιο για το οποίο πληρώνει 30 δολάρια το μήνα, ενώ τα παιδιά της μένουν με την μητέρα της σε άλλη πόλη. Όταν οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν εάν γνωρίζει πως η Ιβάνκα Τραμπ έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο για το πως να εξισορροπήσει μια γυναίκα την προσωπική με την επαγγελματική της ζωή, εκείνη άρχισε να γελά. Για εκείνη, μια εξισορροπημένη ζωή θα ήταν να μπορεί να βλέπει τα παιδιά της περισσότερο από μια φορά τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, τρεις Αμερικανοί ακτιβιστές εξαφανίστηκαν στην Κίνα, στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν τις συνθήκες εργασίες σε εργοστάσια παραγωγής ρούχων της επωνυμίας της Ιβάνκα Τραμπ. Οι ακτιβιστές είχαν συλληφθεί από τις τοπικές αρχές και τα ίχνη τους παραμένουν άγνωστα.