ΕΙΔΗΣΕΙΣ
palataki_ergasies (1)

Τι πραγματικά ισχύει με την παραχώρηση του «Κυβερνείου» στον Σαββίδη – Φήμες και για το Κόδρα

Λίγες μέρες πριν τον γάμο του ιού Σαββίδη, Γιώργου και τη γαμήλια δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στο «Κυβερνείο», γνωστό και ως «Παλατάκι», οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ενώ την ίδια στιγμή καλά κρατούν οι απορίες γύρω από τη διαδικασία με την οποία έγινε η συγκεκριμένη παραχώρηση.

Το Press724.gr, ερεύνησε ένα ακόμη φημολογούμενο αίτημα της οικογένειας του προέδρου του ΠΑΟΚ, που αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, φέρεται να διεκδικεί την παραχώρηση μέρους του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα», προκειμένου η έκταση να χρησιμοποιηθεί ως παρκινγκ για τη δεξίωση. Σας παρουσιάζει επίσης και λεπτομέρειες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το «Κυβερνείο» παραχωρήθηκε για την γαμήλια δεξίωση, χωρίς κάποια σύμβαση, χωρίς θεσμοθετημένες διαδικασίες και φυσικά χωρίς κάποιο εύλογο αντίτιμο.

Οι φήμες για το… παρκινγκ στο προστατευόμενο Κόδρα

Όσον αφορά στο Κόδρα, η οικογένεια Σαββίδη φέρεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να ζήτησε έναν χώρο του πρώην Στρατοπέδου, δίπλα από την περιοχή όπου βρίσκεται το «Κυβερνείο», προκειμένου να λύσει το πρόβλημα του παρκαρίσματος των εκατοντάδων επίσημων καλεσμένων, που έχουν προσκληθεί στη δεξίωση. Δεδομένου ότι διαμορφωμένος χώρος για τέτοια χρήση δεν υπάρχει κοντά στο κυβερνείο, αλλά αρκετά πιο μακριά, προκειμένου να δημιουργηθεί πάρκινγκ, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σκαπτικά μηχανήματα για να διαμορφώσουν κατάλληλα τον χώρο, απομακρύνοντας αγριόχορτα και τυχόν άλλη βλάστηση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί και αυτό γιατί το πρώην στρατόπεδο είναι χαρακτηρισμένο με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως χώρος πρασίνου, αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος – τόπος μνήμης.

Όπως δήλωσε στο Press724.gr o Δήμαρχος Καλαμαριάς Θ.Μπακογλίδης, το καθεστώς που διέπει το Κόδρα, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και για κάθε δράση ένας φορέας πρέπει να απευθύνεται σε μια σειρά υπηρεσιών όπως την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, το Υπουργείο Πολιτισμού,  κ.α, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να δώσουν την έγκριση τους. «Ακόμη και ο δήμος Καλαμαριάς όταν κάνει εκδηλώσεις στον χώρο, είναι αναγκασμένος να παίρνει πόσες άδειες, αλλά και πάλι χωρίς να μπορεί να βάζει αυτοκίνητα μέσα» αναφέρει ο κ.Μπακογλίδης, τονίζοντας πως θα ήταν μάλλον παράλογο να επιτρέψει κάποιος τη διαμόρφωση χώρου παρκινγκ, σε έναν προστατευόμενο χώρο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δεξίωση δεν πρόκειται να «χαλάσει» λόγω των αυτοκινήτων των καλεσμένων και θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πως ο κεντρικός δρόμος μπροστά από το «παλατάκι» θα κλείσει για την δεξίωση, «για λόγους ασφαλείας» όπως είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

PALATAKI THESSALONIKIΟ Σαββίδης «διασώζει» την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου!

Η περίπτωση της παραχώρησης του «Κυβερνείου», άσχετα με τις life style προεκτάσεις που πήρε το τελευταίο διάστημα και το ποιοι τραγουδιστές θα συμμετάσχουν στη δεξίωση, δημιουργεί και μερικά εύλογα ερωτήματα, κυρίως όσον αφορά την έλλειψη κάποιας συγκεκριμένης και «διαφανούς» διαδικασίας, που θα έδινε το δικαίωμα στον κάθε έλληνα πολίτη να διεκδικήσει αυτό που κατάφερε ο Ιβάν Σαββίδης.

Όπως ανέφεραν στο Press724 πηγές του ΥΜΑΘ, επειδή ο χώρος ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών αλλά παραχωρήθηκε για χρήση στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και νυν «υφυπουργείο» Μακεδονίας Θράκης, δεν υπάρχει νομική φόρμουλα προκειμένου η παραχώρηση να γίνει τυπικά, βάσει συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, αλλά γίνεται άτυπα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση της υφυπουργού κας Κόλλιας Τσαρουχά, αφού το «Κυβερνείο» άρχισε να υποβαθμίζεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ήταν ο χώρος να παραχωρείται για χρήση και εκδηλώσεις σε διάφορους φορείς, ειδικά σε όσους έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, με αντάλλαγμα τη διαφύλαξη και την καθαριότητα, αλλά και την διάσωση της δημόσιας περιουσίας!

Ειδικά για την περίπτωση Σαββίδη, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί το «Κυβερνείο», αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ και ισχυρού οικονομικού παράγοντα, την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία των τμημάτων Ρωσικών και Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, αλλά και την απόφαση του να συμβάλλει στον καθαρισμό μέρους του Θερμαϊκού κόλπου.

Εντύπωση προκαλεί και ο ισχυρισμός του ΥΜΑΘ πως με την συγκεκριμένη παραχώρηση ο χώρος αναδεικνύεται γενικότερα, τη στιγμή που όταν ένας απλός πολίτης θελήσει να δει έστω από έξω τι γίνεται στο «Κυβερνείο» απομακρύνεται από υπαλλήλους σεκιούριτι.

Πάντως το υφυπουργείο, σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, διατείνεται πως κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, προκειμένου τόσο το «παλατάκι» όσο και άλλοι χώροι να παραχωρούνται για εκδηλώσεις σε φορείς ή ιδιώτες.

Στον ίδιο χώρο, με αυτό το άτυπο καθεστώς πάντως πρόκειται να κάνουν εκδηλώσεις αργότερα το καλοκαίρι, το 2ο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το Κολλέγιο Ανατόλια και ο Δήμος Καλαμαριάς.

palataki_ergasies (2)Οι ιδιώτες σε ρόλο.. Δημοσίου

Το «Κυβερνείο» έχει έναν σχετικά μικρό χρόνο «ζωής» στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα κτίριο, το οποίο αποκτήθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς καμία κυβέρνηση ή φορέας δεν κινήθηκαν προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του, με αποτέλεσμα το κτίριο να εμφανίζει φθορές και ο αύλειος χώρος, εικόνα εγκατάλειψης.

Σε γενικές γραμμές, το σκεπτικό του ΥΜΑΘ δεν είναι κακό. Το άνοιγμα δηλαδή του χώρου στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου κάθε φορέας που μπαίνει σε αυτόν, να βάζει και ένα «λιθαράκι» για να το βελτιώνει και να μην το αφήνει να εξαθλιωθεί.

Εν προκειμένω όμως, μια γαμήλια δεξίωση, ενός από τους ισχυρότερους οικονομικά  άνδρες της Βόρειας Ελλάδας, δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση «άνοιγμα» στην κοινωνία και οπωσδήποτε, οι όποιες παρεμβάσεις στην αυλή με την τοποθέτηση φωτιστικών, δαπέδων και άλλου εξοπλισμού που μετά τη δεξίωση θα απομακρυνθούν, δεν συνιστά «σωτηρία» του κτιρίου, το οποίο είναι διατηρητέο και στο οποίο δεν θα γίνει η παραμικρή επέμβαση.

Αυτό που θα μπορούσε να κάνει τόσο το ΥΜΑΘ, όσο και όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό, όπως ο δήμος Καλαμαριάς που το διεκδικεί, είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του χώρου, ενδεχομένως μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια η παραχώρηση για συγκεκριμένη χρήση πχ Βιβλιοθήκη, Πινακοθήκη κτλ ενδεχομένως με κάποιο καφέ, που θα εξασφάλιζε τόσο τη διαρκή προστασία του, όσο και την ανάδειξη του και φυσικά το περίφημο «άνοιγμα» στην κοινωνία.

 

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης