bektasevic-thumb-large

Τι λένε τα Wikileaks για τον τζιχαντιστη που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

Μέχρι και στα Wikileaks μνημονεύεται ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, ένας από τους δύο συλληφθέντες ως ύποπτοι τζιχαντιστές στην Αλεξανδρούπολη.
Το τηλεγράφημα που αποκαλύπτουν τα Wikileaks έχει σταλεί από το Σεράγεβο τον Οκτώβριο του 2006, όταν ο Bektasevic δικαζόταν. Γινόταν αναφορά όχι μόνο στην εξέλιξη της δίκης του, αλλά και στο υπόλοιπο ιστορικό του.

Ο Μπεκτάσεβιτς απασχολούσε πολύ σοβαρά και τις Αρχές της Δανίας. Σε έκθεση του DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES, με τίτλο JIHAD IN DENMARK έχει αφιερωθεί ολόκληρο κεφάλαιο για τη δράση του.

Πως περιγράφουν τη σύλληψή του το μεσημέρι της 19ης Οκτωβρίου 2005 στο Σεράγεβο:

«Όταν οι αστυνομικοί έδειξαν στον Μπεκτάσεβιτς το ένταλμα έρευνας τους, προσπάθησε να μπλοκάρει την πόρτα και να σπρώξει έναν αξιωματικό προς τη σκάλα, λέγοντας, «πώς τολμάς να έρχεσε στο σπίτι μου, αποβράσματα». Οι αστυνομικοί τον εξουδετέρωσαν και μπήκαν στο διαμέρισμα.

Καθισμένος στον καναπέ είχε το αριστερό του χέρι κάτω από το μπουφάν του. Ένας αξιωματικός τράβηξε το σακάκι του και ανακάλυψε ότι έκρυβε ένα γεμάτο αυτόματο πιστόλι εφοδιασμένο με σιγαστήρα. Είχε το δάχτυλό του στη σκανδάλη!

Ψάχνοντας το διαμέρισμα ανακάλυψαν: 19.842 κιλά εκρηκτικά, πυροκροτητές, σιγαστήρες, ένα Browning αυτόματο πιστόλι, ένα χρονόμετρο, εξοπλισμό επικοινωνιών και βιντεοκασέτες. Σε μία απ΄ αυτές είχε μαγνητοσκοπήσει την εξής δήλωση:

«Ο Αλλάχ είναι ο μεγάλος. Οι Αδελφοί μας προετοιμάζονται για επίθεση. Οι Αδελφοί μας είναι έτοιμοι να επιτεθούν και θα χτυπήσουν τους άπιστους που σκοτώνουν τα αδέλφια μας, τους μουσουλμάνους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τσετσενία και σε άλλες χώρες. Αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ευρώπης, ενάντια σε εκείνους των οποίων οι δυνάμεις είναι σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Δύο αδέλφια μας έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να ευχαριστήσουν τον Αλλάχ, για να βοηθήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας. Αυτοί είναι Μουσουλμάνοι».
Οι αξιωματικοί της αστυνομίας είχαν συνδέσει τον Μπεκτάσεβιτς με μια ιστοσελίδα υποστήριξης του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, μέχρι το θάνατό του, το 2006.

Ο Μπεκτάσεβιτς τη διαχειριζόταν υπό το κωδικό όνομα Μάξιμος και διατηρουσε επαφή με μια ομάδα τουλάχιστον τριων ανδρών στη Βρετανία.
Ένας απ΄ αυτούς συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2005 και λέγεται J. Tsouli.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο εικονικά δίκτυα αναδύονται και επικοινωνούν στην Ευρώπη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση των Δανών.

Η σύλληψη στο Σεράγεβο πυροδότησε ένα κύμα συλλήψεων στη Δανία ατόμων που συνδέονταν με τον Μπεκτάσεβιτς. Στις 27 Οκτωβρίου 2005 η αστυνομία της Δανίας συνέλαβε τέσσερα νεαρά άτομα ηλικίας 16, 17, 19 και 20 ετών οι οποίοι ήταν υπό επιτήρηση.

Πηγή: cnn.gr