ΕΙΔΗΣΕΙΣ
goneis

Τι κάνουν συχνά οι καλοί γονείς

Στόχος των περισσότερων ανθρώπων από τη στιγμή που αποκτούν παιδιά, είναι να γίνουν όσο καλύτεροι γονείς γίνεται. Να μεγαλώσουν παιδιά γερά, ευτυχισμένα, χωρίς συμπλέγματα και συναισθηματικά κενά. Να μεγαλώσουν, εν πολλοίς καλούς και ισορροπημένους ανθρώπους. Όσο εύκολο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο ρόλος του γονιού -θα έπρεπε να- «βγαίνει» έμφυτος, η αλήθεια είναι ότι για όλους μας έρχεται η στιγμή που χρειάζεται να θυμηθούμε τι είναι αυτό που μας κάνει, όχι βέβαια τέλειους, αλλά αρκετά καλούς.

1.       Χιούμορ. Είναι σπουδαία σανίδα σωτηρίας για την οικογένεια, όταν η κούραση, η ρουτίνα, τα οικονομικά κ.ο.κ. «ζορίζουν».

2.       Χαμόγελο και χαρά. Όσα προβλήματα κι αν έχει ένας γονιός να αντιμετωπίσει, το χαμόγελο και η καλή του διάθεση αποτελούν την καλύτερη κάλυψη, στα μάτια των παιδιών.

3.       Διάθεση για παιχνίδι. Δεν υπάρχει τίποτα που να αποζητά ένα παιδί περισσότερο, από το να κάτσει ο γονιός του κάτω και να παίξει μαζί του!
4.       Ενδιαφέρον για την διατροφή και την φυσική κατάσταση την δική τους, αλλά και των παιδιών. Είναι σχεδόν αδύνατον τα παιδιά μας να μάθουν να τρέφονται σωστά και να γυμνάζονται, αν εμείς δεν κάνουμε το ίδιο.

5.       Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Είναι τόσο απλό να πετά κανείς τα σκουπίδια του σε κάδους και όχι στον δρόμο, και μάλιστα σε ειδικούς κάδους αν πρόκειται για ανακυκλώσιμα! Και αυτό είναι ένα μόνο δείγμα φροντίδας για τον κόσμο που θα μεγαλώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

6.       Βιβλία. Ο χρόνος που περνάτε διαβάζοντας στο παιδί σας, έχει μεγάλη αξία τόσο για την διάπλαση της προσωπικότητάς του όσο και για την μεταξύ σας σχέση.

7.       Εκδρομές και ταξίδια. Ίσως να το έχετε ήδη παρατηρήσει –οι καλύτερες και πιο χαρούμενες αναμνήσεις των παιδιών με την οικογένεια, προέρχονται κατά κανόνα από τα ταξίδια και τις εκδρομές που έχετε κάνει όλοι μαζί.

8.       Αποφεύγουν τις φωνές και δη τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

9.       Απεχθάνονται τη βία. Προφανώς.

10.   Φροντίζουν τους δικούς τους γονείς. Είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας, όχι μόνο για να νοιάζεται και εκείνο για τους παππούδες του, αλλά για να κάνει το ίδιο με εσάς, όταν έρθετε στην θέση τους.

11.   Τηρούν τις υποσχέσεις τους. Το παιδί «κρέμεται» από τα λόγια του γονιού, ο οποίος αποτελεί για αυτό τον πιο φερέγγυο άνθρωπο στον πλανήτη.

12.   Βάζουν όρια και τα τηρούν, τόσο στον εαυτό τους όσο και στα παιδιά τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια, προκειμένου να γίνουν ισορροπημένοι άνθρωποι.

13.   Κάνουν πολλές αγκαλιές και δίνουν πολλά φιλιά. Όσο τρυφεροί κι αν είστε δεν είναι ποτέ υπερβολή!

14.   Υπομονή και κατανόηση. Όταν χάνουμε την υπομονή μας με τα παιδιά (συμβαίνει σε όλους, πολλές φορές μέσα στη μέρα), ο μόνος τρόπος για να την ξαναβρούμε είναι να θυμηθούμε την ηλικία τους.

15.   Στηρίζουν το παιδί τους και ενδιαφέρονται για όσα το ενδιαφέρουν. Ακόμα κι αν αυτό είναι να καθίσουμε δίπλα του, και να δούμε μαζί του παιδικά.

16.   Αποδέχονται τα λάθη, ως σκαλοπάτια μάθησης. Θέλετε να θυμηθούμε τα λάθη που κάνουμε εμείς καθημερινά;

17.   Αποδέχονται τους φίλους των παιδιών τους. Μάλιστα, το ένστικτο των παιδιών κατά την επιλογή φίλων είναι αξιοθαύμαστο!

18.   Φροντίζουν τον εαυτό τους. Ποιο παιδί δεν καμαρώνει για τη μαμά του όταν είναι όμορφη και περιποιημένη;

19.   Αποδέχονται ότι δεν είναι τέλειοι –και ότι δεν υπάρχει γονιός που να είναι.

20.   Λένε κάθε μέρα «σ’αγαπώ» στα παιδιά τους.

Πηγή: mama365