ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θα προβλέπει τελικά η εγκύκλιος για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση με την αυτονομία στη θέρμανση  μετά την ψήφιση της τροπολογίας που καταργεί την υποχρέωση της συναίνεσης του «50 συν 1» των ενοίκων στις πολυκατοικίες.

Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας αναγνώριζαν χθες ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για όσους αυτονομηθούν στο κόστος συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης.

Τόνιζαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της τροπολογίας, ενώ παράλληλα διαβεβαίωναν ότι ανεξάρτητα από την έκδοσή της οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να απευθυνθούν στην ΕΠΑ Αττικής για σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης για την αυτονόμησή τους από την κεντρική θέρμανση.

Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαίωναν επίσης ότι η εγκύκλιος δεν θα υποχρεώνει όσους αυτονομηθούν να πληρώνουν πάγιο, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση, αλλά να συνεισφέρουν για τη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης.

Μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, το όλο θέμα παραμένει ασαφές.

Η χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση προσφέρει εξοικονόμηση που ξεπερνά το 35% σε σχέση με το πετρέλαιο (Δεκέμβριος 2016), ενώ για το ζεστό νερό η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΕΠΑ Αττικής εφαρμόζει αυτή την περίοδο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης ύψους 1.200 ευρώ και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ και για κεντρική σε 5.000 ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής τονίζει ότι πλέον: «Η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και η εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου γίνεται πιο εύκολα και πιο άμεσα για τις περιπτώσεις πολυκατοικιών που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής σημειώνει πως: «Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4447/2016), η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας.

Με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από διαδικαστικά εμπόδια και αποκτούν πρόσβαση στην πλέον φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η σύνδεση γίνεται ακόμα πιο ελκυστική καθώς ενεργοποιείται πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος. Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των €12.300 για κεντρικές θερμάνσεις, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η περίοδος που προβλέπει το πρόγραμμα για την αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού, που είναι 2 ή 3 έτη ανάλογα την περίπτωση. Η προσφορά ισχύει για υπογραφή σύμβασης έως και 31 Μαρτίου 2017.

Συνδυάζοντας μάλιστα και το γεγονός ότι τα τέλη σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου έχουν έκπτωση 100% για όλες τις κατηγορίες πελατών, τότε η λύση της θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι η βέλτιστη και ασύγκριτα πιο οικονομική επιλογή για τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα».

Πηγή: newsbeast.gr