ΕΙΔΗΣΕΙΣ
leoforeiodromoi 1b KENTRIKI

«Της τρελής» σε λεωφορειόδρομο στη Θεσσαλονίκη

Ποιος, αλήθεια, διατηρούσε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο διπλός λεωφορειόδρομος στη λεωφόρο Στρατού, που κατασκευάστηκε το 2013, θα ξαναγέμιζε παρκαρισμένα αυτοκίνητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα-Αθηνά Αντωνιάδου

Ο συγκεκριμένος λεωφορειόδρομος, όπως υποδεικνύει η σημερινή χάραξη στο οδόστρωμα, εκτείνεται στο ρεύμα προς το κέντρο από την οδό Αλ. Συμεωνίδη (αμέσως μετά το αντικαρκινικό νοσοκομείο) ως την κάθετη οδό Καυταντζόγλου και στο ρεύμα προς τα ανατολικά από την οδό Καυταντζόγλου ως την κάθετη οδό Μπιζανίου, περίπου στα δύο τρία του μήκους της λεωφόρου.

Μετά την αυτοψία μας στο σημείο, καταγράφουμε το αυτονόητο – γνωστό σε όλους τους περίοικους – ότι η τήρηση της λεωφορειολωρίδας είναι ανύπαρκτη. Μάλιστα, παρατηρείται διπλοπαρκάρισμα και στις δύο πλευρές του δρόμου, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την κίνηση λεωφορείων αλλά και λοιπών οχημάτων.

Κάποια στιγμή καταφθάνει η δημοτική αστυνομία, μετά από καταγγελία για παράνομο παρκάρισμα. Ως διά μαγείας, τα αυτοκίνητα ένα-ένα εξαφανίζονται. “Έρχεται συχνά η δημοτική αστυνομία για κλήσεις;”, ρωτούμε τους πελάτες ενός μαγαζιού μπροστά στο δρόμο. “Κάποιος έκανε καταγγελία”, απαντούν, “έχει και η γειτονιά τους ρουφιάνους της”.

Με αυτή τη λογική όμως, «δουλειά» δε γίνεται. Οι λεωφορειόδρομοι θα συνεχίσουν να καταπατούνται, το μποτιλιάρισμα να υφίσταται, η φήμη των μέσων μαζικής μεταφοράς να υποβαθμίζεται, το μπάχαλο να διαιωνίζεται και, πάνω απ’ όλα, η γκρίνια να επιβιώνει.

Η γκρίνια μεταξύ οδηγών κολλημένων στην κίνηση γιατί καθυστερούν να φτάσουν στον προορισμό τους, οδηγών των παρανόμως παρκαρισμένων γιατί “τρώνε” κλήσεις, οδηγών λεωφορείων που ανταλλάσσουν διάφορα “γαλλικά” ουκ ολίγες φορές με τους οδηγούς που φράσσουν το δρόμο, οδηγών φορτηγών που θέλουν να ξεφορτώσουν την πραμάτεια τους. Επίσης, η γκρίνια των επιβατών που ταλαιπωρούνται κρεμασμένοι από τις χειρολαβές μετρώντας χαμένο χρόνο, των γειτόνων που εμφανίζονται διχασμένοι, των μέσων ενημέρωσης που συνεχίζουν να γράφουν ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα, επαναλαμβάνοντας μονότονα την ίδια παράβαση.

Πολλή γκρίνια και αποτέλεσμα μηδέν.

Και βέβαια, πέραν της αστυνόμευσης που πρέπει να εντείνει σε τακτική βάση ο δήμος, για να λυθεί το πρόβλημα – όχι μόνο ύστερα από καταγγελίες – ίσως θα έπρεπε να αποφανθεί και για το πού θα παρκάρουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα. Δεδομένου ότι, σε όλους τους γύρω δρόμους, ως το νέο δημαρχιακό μέγαρο προς τη θάλασσα και ως τη Σ.Σ.Α.Σ. προς το βουνό, την ώρα αιχμής δεν υπάρχει θέση πάρκινγκ ούτε για δείγμα.

 

 Λεωφόρος Στρατού. Και οι δύο λεωφορειολωρίδες στην πράξη έχουν καταργηθεί:

leoforeiodromoi 1d

leoforeiodromoi 1c

 

Μπροστά στη στάση του λεωφορείου, στην αρχή της οδού Παπαναστασίου:

leoforeiodromoi 2

leoforeiodromoi 3

leoforeiodromoi 1a

Η δημοτική αστυνομία, έτοιμη να αρχίσει το έργο της:

leoforeiodromoi 4

leoforeiodromoi 5

 

Όσοι προλαβαίνουν, απομακρύνουν τα οχήματά τους πριν καταγραφεί η παράβαση:

Leoforeiodromoi 6 tel