ΕΙΔΗΣΕΙΣ
TRAPEZA SPORWN NORVIGIA

Τα 5 απαγορευμένα μέρη του κόσμου…

Τα πιο δελεαστικά πράγματα στη ζωή είναι συχνά και τα απαγορευμένα. Όσο για τους ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει πως τα μέρη που δεν επιτρέπεται κανείς να επισκεφθεί, κρύβουν και μια περίεργη γοητεία.

Από ένα απομονωμένο νησί του Ειρηνικού, χωρίς τρεχούμενο νερό, μέχρι μια βάση κατασκοπίας στην Αγγλία, αυτά τα πέντε μέρη είναι σχεδόν εκτός ορίων ακόμη και για τους πιο περίεργους ταξιδιώτες.

Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στη Νορβηγία

Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Svalbard, Νορβηγία
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου έχει αλλάξει για πάντα από μια τεράστια φυσική καταστροφή: ο πληθυσμός της Γης έχει εξαφανιστεί, οι υποδομές έχουν καταστραφεί και οι πηγές τροφίμων έχουν αποδεκατιστεί. Η αποστολή ενός μοναχικού επιζώντος: η ανοικοδόμησή.

Σε ένα τέτοιο αποκαλυπτικό σενάριο από ταινία του Χόλιγουντ, που πάει ένας ήρωας; Καλωσήρθατε στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, το τελευταίο μέρος της γης ενάντια στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Svalbard, Νορβηγία

Κρυμμένο 120 μέτρα μέσα σε ένα βουνό ψαμμίτη στο νορβηγικό νησί Spitsbergen στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος της Αρκτικής Σβάλμπαρντ, 1.300 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο, η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων είναι η πιο καλά φυλασσόμενη τράπεζα σπόρων στον κόσμο.

Άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2008 και προστατεύει τις καλλιέργειες της Γης ενάντια στην παγκόσμια καταστροφή. Με 250 εκατομμύρια σπόρους από όλο τον κόσμο συσκευασμένους σε ειδικά πακέτα και σφραγισμένα για την προστασία από την υγρασία, παρέχει δείγματα σπόρων που μπορεί να χαθούν λόγω ατυχήματος ή και φυσικών καταστροφών.

Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Svalbard στη Νορβηγία. Οι σπόροι αποθηκεύονται προσεκτικά για τη διατήρησή τους.

Υπάρχει ένας λόγος που οι επιστήμονες επέλεξαν το Spitsbergen: στο νησί δεν έχει καταγραφεί κάποια τεκτονική δραστηριότητα, καλύπτεται από ένα μόνιμο στρώμα πάγου και είανι 130 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εξασφαλίζοντας πως θα παραμείνει στεγνό – και οι σπόροι ασφαλής – ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων.

Επομένως, οι σπόροι θα μπορούσαν να επιζήσουν εκεί για εκατοντάδες αν όχι για χιλιάδες χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ναργκίς Ανσάρι: «Αν δεν είστε ειδικευμένος ερευνητής ή φυτοκαλλιεργητής, δεν επιτρέπεται να μπείτε εκεί».

Το απομονωμένο νησί Niihau στη Χαβάη

Ni’ihau, Χαβάη
Το Ni’ihau, το μικρότερο κατοικημένο νησί της Χαβάης, μπορεί να φαντάζει ως ιδανικός τροπικός παράδεισος – εξάλλου αποτελεί καταφύγιο για φοίνικες, απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα και σχεδόν καθόλου τουρίστες –αλλά δεν είναι έτσι. Αυτό γιατί το μικρό νησάκι του Ειρηνικού μόλις 180 τετρ. χιλιομέτρων είναι εκτός ορίων για τους ξένους.

Πουλήθηκε από τον βασιλιά της Χαβάης Kamehameha το 1863 στην εξέχουσα οικογένεια Robinson – πλούσιοι ιδιοκτήτες φυτειών – το νησί έχει τεθεί εκτός νόμου για τους ξένους από το 1915.
Η ζωή στο απομονωμένο νησί είναι ασυνήθιστη: οι περίπου 130 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι είναι εγγενείς κάτοικοι της Χαβάης, ζουν χωρίς ενοίκιο, χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, τηλεφωνικές υπηρεσίες, υδραυλικά, τρεχούμενο νερό ή καταστήματα. Άλογα και ποδήλατα είναι τα μόνα μέσα μεταφοράς, η ηλιακή ενέργεια παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα ενώ φορτηγίδες παραδίδουν φρούτα και λαχανικά από το κοντινό Kaua’i.

Το νησί έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ξένους από το 1915.

«Τα παιδιά από το Ni’ijau πηγαίνουν με κανό στο σχολείο του Kaua’i» εξηγεί ο Μπένετ ΜακΊβαν.

Το νησί Niihau στη Χαβάη

Παρόλο που είναι μικροσκοπικό, το νησί έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία. Εκεί διαδραματίστηκε το περιστατικό του 1941, όπου μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ένας πιλότος του ιαπωνικού ναυτικού έπεσε στο νησί και τρομοκρατούσε τους κατοίκους του επί μία εβδομάδα. Και το 1944, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούσβελτ, σκέφτηκε το συγκεκριμένο μέρος ως πιθανή τοποθεσία για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Το νησί παραμένει εκτός ορίων σήμερα, γράφει ο ΜακΊβαν. «Οι περιπολίες της ακτοφυλακής στο νησί εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξουν απόπειρες προσγείωσης. Κανείς δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί το νησί χωρίς πρόσκληση».

Τούτου λεχθέντος, οι πανούργοι ταξιδιώτες αναζητούν τρόπους για να πάρουν μια γεύση από το απαγορευμένο νησί.

Βασιλική Πολεμική Αεροπορία Menwith Hill, Αγγλία
Αν ο Τζέιμς Μποντ είχε ένα μυστικό καταφύγιο, τότε σίγουρα θα ήταν αυτό. Μια στρατιωτική βάση στο North Yorkshire της Αγγλίας, το RAF Menwith Hill, πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτρονικός σταθμός παρακολούθησης στον κόσμο, όπου παρακολουθεί τις επικοινωνίες για τη συγκέντρωση πληροφοριών για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η βάση της RAF στο Menwith Hill, Αγγλία

Η μυστική βάση χτίστηκε το 1954 για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Ψυχρού Πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα κατά πόσον η βάση χρησιμοποιείται σήμερα, αλλά υποτίθεται ότι ερευνά τις διεθνείς τρομοκρατικές ενέργειες και τις συναλλαγές ναρκωτικών ενώ λειτουργεί και ως επίγειος σταθμός για τους δορυφόρους των ΗΠΑ. Πιστεύεται επίσης ότι σχετίζεται με το ECHELON, γνωστό ως «Five Eyes», το παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπείας που αποτελείται από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Άσχημα όμως είναι τα νέα για τους λάτρεις του Μποντ και του John Le Carre: Δεν υπάρχει τρόπος να δει κανείς την πραγματική ζωή στα ενδότερα αυτής της έδρας κατασκοπείας. Οι μόνοι άνθρωποι που επιτρέπεται να εισέλθουν είναι τα μέλη της NSA (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ) και του ECHELON.

Μυστικά αρχεία του Βατικανού
Ίσως η πιο ιδιωτική βιβλιοθήκη στον κόσμο, τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού δεν είναι μια συνηθισμένη βιβλιοθήκη. Περιέχει τα προσωπικά έγγραφα όλων των Παπών που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα.
Κλειστό για όλους εκτός Βατικανού μέχρι το 1881, τα αρχεία διατηρούν άκρως απόρρητα έγγραφα ενώ όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα μυστικά του πρέπει να περάσουν από μια πολύπλοκη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Τα Μυστικά αρχεία του Βατικανού

Μόνο ειδικευμένοι μελετητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τις κάρτες εισόδου. Οι αιτήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες για τον μελετητή, τον σκοπό της έρευνάς του και μια εισαγωγική επιστολή από ένα ινστιτούτο εργασίας.

Ακόμη όμως κι αν σε έναν μελετητή επιτραπεί η είσοδο, τα αρχεία (που θεωρούνται προσωπική περιουσία του Πάπα), είναι εκτεταμένα: υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 85 χιλιόμετρα από ράφια που περιέχουν περισσότερους από 35.000 τόμους.

Μεταξύ των ιστορικών θησαυρών του Αρχείου; Η παπική βούλα του 1521 από τον Πάπα Λέοντα Χ που αφόρισε τον Μάρτιν Λούθερ και την έναρξη της Μεταρρύθμισης, τα χειρόγραφα του 14ου αιώνα από την δίκη των Ναϊτών Ιπποτών, η αλληλογραφία του Μικελάντζελο (16ος αιώνας) και του Αβραάμ Λίνκολν (19ος αιώνας) καθώς και η παπική βούλα του 1198 που καλεί για την Τέταρτη Σταυροφορία στους Αγίους Τόπους.

Περιοχή 51, Νεβάδα
Ότι συμβαίνει στο Λας Βέγκας, μένει στο Λας Βέγκας. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για μια μυστική τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 80 μίλια βόρεια.

Περιοχή 51, Νεβάδα. Φωτό: wikipedia.org

Η περιοχή 51, ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο της CIA την εποχή του Πολέμου του Βιετνάμ, είναι μια στρατιωτική βάση και αεροδρόμιο που είναι γνωστό πως διατηρεί μυστικά του κράτους.
Τι συμβαίνει όμως εκεί; Η CIA δεν δίνει πληροφορίες, γι’ αυτό και το μέρος καλύπτεται από δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας. Μήπως εκεί αναλύουν εξωγήινα αεροσκάφη που έχουν πέσει στη Γη; Παράγουν λέιζερ ή πανίσχυρα όπλα; Δοκιμάζουν πειραματικά αεροσκάφη;

Η αλήθεια είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα. Όλη η δραστηριότητα στην περιοχή 51 θεωρείται άκρως απόρρητη και η πρόσβαση απαγορεύεται αυστηρά σε τρίτους. Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει ανά διαστήματα.

Πηγή: BBC