Χειροποίητα κοσμήματα, μπαούλα, παλιές φωτογραφικές μηχανές, λεπτοδουλεμένα έπιπλα, φωτογραφίες και παλιές κάρτες είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που μπορεί να βρει κανείς στα παλιατζίδικα της Θεσσαλονίκης. Τα παλαιοπωλεία δημιουργήθηκαν από τους πρόσφυγες το 1927 με μεράκι και εκτίμηση προς τις πατρίδες που χάθηκαν και κάπως έτσι συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, οι περισσότεροι προτιμούν να πωλούν διάφορα παλιά τους αντικείμενα παρά να αγοράζουν. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που περνάνε από τα παλιατζίδικα ακόμα και για βόλτα ή για να αγοράσουν κάτι για τη συλλογή τους ή για να το συνδυάσουν με κάποιο έπιπλό τους.
Τα αντικείμενα αυτά του παρελθόντος ξυπνάνε μνήμες. Μνήμες μιας άλλης εποχής ή προσωπικές. Το παλιό έχει τη δική του αξία και στα παλιατζίδικα βρίσκει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί σε διάφορες τιμές.
Η κατεξοχήν περιοχή των παλιατζίδικων είναι αυτή του Μπιτ Μπαζάρ. Η ιστορία του Μπιτ Παζάρ φτάνει πίσω στο 1928 και φέτος κλείνει τα 87 χρόνια ζωής. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αποκατάστασής τους, παραχωρήθηκαν στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Θεσσαλονίκης οικόπεδα στην περιοχή της οδού Τοσίτσα και κατασκευάστηκαν διώροφα κτίρια στα οποία έμεναν ενώ στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα. Τα κτίρια αυτά εγκαινιάστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1928. Χαρακτηριστική είναι η περίκλειστη πλατεία της περιοχής με τις έξι στοές. Στο Μπιτ Μπαζάρ εκτός από παλιά ρούχα μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες μικροαντικείμενα και ψιλολόγια, μέχρι και σήμερα.
Παλαιοπωλεία υπάρχουν και άλλα σημεία της πόλης. Όμως τα τελευταία χρόνια το… Μοναστηράκι της Θεσσαλονίκης και γενικότερα τα παλιατζίδικα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι πελάτες λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Βέβαια, το Σωματείο Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης διοργανώνει συχνά και παζάρια παλαιών αντικειμένων τα οποία προσελκύουν δεκάδες αγοραστές και επισκέπτες.
Οι παλαιοπώληδες είναι εκεί και μεταφέρουν τη μικρή ή τη μεγάλη ιστορία που κρύβεται πίσω από το αντικείμενο που βρέθηκε στα χέρια τους. Εξηγούν μάλιστα από ποια εποχή προέρχεται αλλά και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατούσε τότε. Ένας παλαιοπώλης είναι σίγουρα και ένας καλός… παραμυθάς. Γιατί όποιος αναζητά κάτι παλιό ενδιαφέρεται για την ιστορία και λατρεύει να ακούει διηγήσεις. Το επάγγελμα του παλαιοπώλη φυσικά απαιτεί την αγάπη για το παλιό. Την αγάπη της αναζήτησης ενός αντικειμένου που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χρηστικό αλλά να έχει συναισθηματική αξία και φυσικά να είναι γνήσιο της εποχής του. Μάλιστα, πολλοί παλαιοπώλες ήταν και οι ίδιοι συλλέκτες μέχρι που αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό.
Οι επισκέπτες των παλιατζίδικων είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης λίγοι είναι εκείνοι που είναι πλέον συλλέκτες, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί εκτός από μεράκι και οικονομική άνεση. Οι κατηγορίες των πελατών συνήθως είναι δύο. Αυτοί που ξέρουν ακριβώς τι ψάχνουν και εκείνοι που απλά περιπλανιούνται από παλιατζίδικο σε παλιατζίδικο ψάχνοντας να βρουν κάτι που θα τους κινήσει το ενδιαφέρον.
Δείτε ενδεικτικά που μπορείτε να βρείτε παλαιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη:
- Ο συλλέκτης – »Αναμνήσεις του χθες», Τοσίτσα 8 – περιοχή «Μπιτ Μπαζάρ», τηλ. 2310232750
- Το «στέκι του νοσταλγού», Τοσίτσα 10 – περιοχή «Μπιτ Μπαζάρ», τηλ. 2310751217 – κιν.6972196409
- Στην Γκαρμπολά 5 – περιοχή «Μπιτ Μπαζάρ», τηλ. 2310 266678
- John’s Military Store (Συλλεκτικά στρατιωτικά είδη – Παλαιοπωλείο), Τοσίτσα 14 – περιοχή «Μπιτ Μπαζάρ», τηλ. 2310244570 – κιν. 6972110423
- Παλαιοπωλείο «Παναγιώτης», Τοσίτσα 9, περιοχή «Μπιτ Μπαζάρ», τηλ.2310228557
- Το μικρό Μοναστηράκι – Παρησινός Ιωάννης, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 203, τηλ. 2311283590
- Belle Epoque, Μητροπόλεως 117, τηλ. 2310225143
N. Eυσταθίου
One thought on “Τα παλιατζίδικα της Θεσσαλονίκης”