ΕΙΔΗΣΕΙΣ
SMARTPHONES

Τα κορυφαία smartphone του 2015. Τα συν και τα πλην

Οι πωλήσεις των smartphone ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο κομμάτια το 2014. Τα τελευταία μοντέλα παρουσιάστηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση Κινητών Τηλεφώνων στην Βαρκελώνη, τον Μάρτιο. Η Samsung που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς στην κατηγορία των Android έχει πλέον να αντιμετωπίσει την ισχυρή πίεση των HTC, Lenovo και Huawei.

Το δύο κορυφαία μοντέλα αυτή τη στιγμή της αγοράς είναι το Samsung Galaxy S6 και το HTC One M9, τα οποία κοστίζουν και τα δύο γύρω στα 700 Ευρώ.

Ο Γουίλ Φίντλεϊτερ, αρχισυντάκτης του περιοδικού Stuff επισημαίνει:«Και οι δύο εταιρίες βγάζουν τα μοντέλα τους, περίπου την ίδια περίοδο του έτους. Οι συσκευές τους βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό. Νομίζω ότι αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, γιατί η Samsung που είχε παραδοσιακά τον κυρίαρχο ρόλο, είδε πέρσι πολύ κόσμο να διαλέγει και να αναγνωρίζει ως καλύτερη συσκευή το HTC One M8. Τον προκάτοχο του M9. Και τώρα προφανώς η Samsung θέλει να καλύψει το χαμένο έδαφος».

Το Samsung Galaxy S6 και το Galaxy S6 Edge είναι τα τελευταία δύο μοντέλα που κυκλοφόρησε ο νοτιοκορεάτικος πολυεθνικός γίγαντας. Το S6 Edge διαθέτει δύο καμπύλες άκρες, που προσφέρουν έναν έξυπνο τρόπο διαχείρισης των επαφών σας. Η οπίσθια κάμερα είναι 16 Megapixel και υπάρχει ασύρματη φόρτιση, που επιτρέπει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

«Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε, μόλις το πάρετε στα χέρια σας είναι ότι η Samsung χρησιμοποίησε γυαλί και αλουμίνιο, αντί για πλαστικό που παραδοσιακά ήταν ένα μειονέκτημα που επεσήμαιναν όσοι έκαναν κριτική, όταν αντίκριζαν ένα κινητό της εταιρίας. Τώρα φαίνεται ότι έχει πλεονέκτημα. Έχει μια απίστευτη οθόνη με ανάλυση 2k,που σημαίνει ότι δεν μπορείς να δεις καθόλου πίξελ, όσο και αν πλησιάσεις» τόνισε ο Γουίλ Φίντλεϊτερ.

Το νέο HTC One M9, που είναι εξέλιξη του M8 είναι εφοδιασμένο με τον επεξεργαστή Snapdragon 810. Έχει 3 GB μνήμη και 32 GB χώρο αποθήκευσης. Φέρει κάμερα 20 mega pixel, καθώς και μια βελτιωμένη εμπρόσθια κάμερα που βγάζει τέλειες σέλφι. Διαθέτει επίσης τεχνολογία Dolby Audio με αριστερό και δεξί κανάλι ήχου. Ποιες είναι οι αλλαγές;

«Το HTC χρησιμοποιεί τη φόρμουλα, που ξέρει πολύ καλά ότι δουλεύει. Έβαλε ένα καινούργιο στοιχείο που είναι η κάμερα. Στο M8 είχε δεχτεί κριτικές γιατί είχαν βάλει μια τεχνολογία που ονόμασαν «Ultra Pixel», η οποία στηρίζεται ουσιαστικά σε μεγαλύτερα πίξελ στην οπίσθια κάμερα, αλλά έχει μικρότερη ανάλυση. Η κάμερα με τα 4 megapixel που είχε το HTC δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις κάμερες 16 megapixel, που είχαν συσκευές, σαν το Samsung Galaxy S5. Έβαλαν λοιπόν στο νέο μοντέλο κάμερα 21 megapixel και πήραν και αυτοί μέρος στην περίφημη κούρσα των megapixel, που δεν είναι απαραίτητα και το πιο έξυπνο. Φτάσαμε όμως να έχουμε καλύτερη κάμερα από ότι στο HTC One M8» μας εξηγεί ο Γουίλ Φίντλεϊτερ.

Αλλά ανάμεσα στους δύο αυτούς βασικούς ανταγωνιστές, νικητής στην κούρσα των πωλήσεων μπορεί να στεφθεί το Motorola Nexus 6. Έχει χαμηλότερη τιμή, γύρω στα 500 Ευρώ και μεγαλύτερη οθόνη σε σχέση με το HTC. Το Nexus 6 στηρίζεται στον επεξεργαστή Snapdragon 805, το αστέρι της Qualcomm. Η κάμερα μπορεί να μην είναι τόσο πανίσχυρη όσο των άλλων δύο, αλλά τα 13 megapixel της είναι υπεραρκετά για να βγάζουν τέλειες φωτογραφίες και βίντεο 4Κ.

Η Apple δεν κατέβηκε στην Βαρκελώνη. Παρουσίασε όμως πρόσφατα το καινούργιο της ρολόι, το οποίο θα βγαίνει και σε χρυσή έκδοση με λιανική τιμή που θα αγγίζει τα 10.000 Ευρώ. Το κανονικό ρολόι θα κοστίζει 350 ευρώ. Δεν αναμένεται να κάνει μεγάλο πάταγο, καθώς για να λειτουργήσει, χρειάζεται να διαθέτετε iPhone.

«Μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι το Apple Watch θα κάνει τον κόσμο να σκεφτεί τις συσκευές της Apple και να επανεξετάσει τις επιλογές που έχει σε iPhone, όχι βέβαια ότι το χρειάζονται, γιατί όλα αυτά είναι πολύ δημοφιλή εδώ και πολύ καιρό. Δεn νομίζω όμως ότι οι αγοραστές θα πουν: Ωραία. Μπορώ να διαλέξω ένα έξυπνο ρολόι ή ένα smartphone. Νομίζω ότι το πιο πιθανό είναι να αγοράσουν και τα δύο» επισημαίνει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Stuff.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, η Apple έκανε το καλύτερο τρίμηνο πωλήσεων στην ιστορία της, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, πουλώντας 74,8 εκατομμύρια κομμάτια και κατακτώντας την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά κινητών. Το λειτουργικό όμως σύστημα της εταιρίας αντιπροσωπεύει μόνο το 15% της αγοράς, τίποτε δηλαδή μπροστά στο 80% του συστήματος Android.