ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα «άκουσαν» Μάρδας και Αρβανιτίδης από επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση του ΕΕΘ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κόσμος έθεσαν -κάποιες στιγμές σε αρκετά υψηλούς τόνους- οι εκπρόσωποί του προς βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σε εκδήλωση με τίτλο «2017: χρονιά πρόκλησης για την Αγορά», την οποία διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ βουλευτής Β’ Αθήνας Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων τους και να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα capital controls κ.ά.

Ο λόγος δόθηκε πρώτα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε πως «όταν με το καλό έχουμε εκλογές και υπάρξει πολιτική αλλαγή, την οποία πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη ο τόπος, ο κεντρικός στόχος της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ναι η άμεση μείωση των φόρων».

«Στην Ελλάδα με την οικονομική πολιτική του κ. Τσίπρα -και όχι της τρόικας- δεν έχει νόημα να έλθει κάποιος να κάνει επένδυση και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης, εκτιμώντας πως η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση, θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των δανειστών της χώρας σε μία πολιτική μείωσης των φόρων. Επικαλούμενος και τη δική του εμπειρία στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς από τη θέση του υπουργού, εξήγησε: «Πάντα αν πας και τους πεις, ότι για να πετύχω αυτόν τον στόχο αντί να αυξήσω τους φόρους προτείνω μείωση των τάδε δαπανών, πάντα προτιμούν τη μείωση των δαπανών, διότι είναι σίγουρος στόχος, εξαρτάται από εσένα, ενώ η αύξηση των φόρων είναι εν δυνάμει στόχος, μπορεί να επιτευχθεί μπορεί και όχι, γι’ αυτό και μας βάζουν και ψηφίζουμε περισσότερους φόρους απ’ ό,τι χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε τους στόχους, διότι θεωρούν ότι θα αποτύχουμε να τους εισπράξουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις, «γιατί όσο καθυστερούμε χάνουμε λεφτά» και «να μειώσουμε γρήγορα τις κρατικές δαπάνες». Υπογράμμισε ακόμη ότι «ο κ. Τσίπρας έχει εθνική ευθύνη να κλείσει την αξιολόγηση όσο μπορεί γρηγορότερα», καθώς, όπως διευκρίνισε, η χώρα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να βρεθεί στο κενό εάν μπει ο Μάρτιος, που διαλύεται η ολλανδική Βουλή (η οποία πρέπει να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα), ενώ ακολουθούν εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ΕΕ.

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο κ. Μάρδας απάντησε ότι «θέλουμε να σταθεροποιηθεί πρώτα η οικονομία και μετά δουλειά μας είναι να κατεβάσουμε τους φορολογικούς συντελεστές που θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλοί». «Όταν γίνονται βεβιασμένες κινήσεις που έχουν σχέση με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα», είπε και πρόσθεσε πως η γραφειοκρατία «στα όρια της διαστροφής» και το χάος των φορολογικών ρυθμίσεων είναι στην κορυφή των προβλημάτων που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει σε σχέση με την επιχειρηματικότητα.

Απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη για τις καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις διερωτήθηκε «γιατί δεν περπάτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα». «Το ερώτημα υπάρχει στο μυαλό πολλών και είναι το εξής: Γιατί δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις γρήγορα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, π.χ. στο Ελληνικό από το 2005 το θέμα προχώρησε το 2015», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Μάρδας σημείωσε «ότι οι σκληροί φάκελοι λύθηκαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, όπως το συνταξιοδοτικό και οι πρόωρες συντάξεις που έπρεπε να κλείσουν από το 2011, το αργότερο 2012, έκλεισαν το 2015».

«Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί μέρος της λύσης και όχι κεντρική πολιτική ατζέντα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αρβανιτίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη η Πολιτεία να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας για τους επιχειρηματίες.

«Η πραγματική συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρέπει να συμφωνήσουμε πώς θα φτιάξουμε πλούτο και στη συνέχεια πώς να τον μοιράσουμε, παρά να μοιράσουμε δίκαια τη φτώχεια μας, να δώσουμε κίνητρα ανά κλάδο ανά προϊόν», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ