Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Το cinéma στο Σινεμά!»

Η συγκινητική ιστορία μιας γυναίκας που γεννήθηκε για να γίνει σταρ, η ταινία Ciao amore… Dalida της Λίζα Αζουέλος, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Ciao Amore… Dalida

Από την γέννησή της στο Κάιρο το 1933, μέχρι την πρώτη της συναυλία στο Olympia το 1956, από το γάμο της με τον Lucien Morisse, μέχρι τις βραδιές ντίσκο, από τα μυητικά ταξίδια στην Ινδία, μέχρι το παγκόσμιο σουξέ του Gigi l’Amoroso το 1974, το Ciao Amore… Dalida αποτελεί το πορτρέτο του απόλυτου θηλυκού, μιας γυναίκας περίπλοκης και μοντέρνας.

Σκηνοθεσία: Lisa Azuelos
Σενάριο: Lisa Azuelos
Με τους: Sveva Alviti, Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 124′
Φορμά: Έγχρωμη

«Το cinéma στο Σινεμά!» είναι ο τίτλος του νέου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης που αυτή την εβδομάδα παρουσιάζει τρεις ταινίες σπουδαίων δημιουργών που μιλούν για την ίδια την 7η Τέχνη. Πρόκειται για τα φιλμ Όλα για πούλημα (1969) του Αντρέι Βάιντα, Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής (1979) του Κριστόφ Κισλόφσκι και Η κατάσταση των πραγμάτων (1982) του Βιμ Βέντερς. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 2 έως την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:
– Το Όλα για πούλημα, από τις πιο προσωπικές ταινίες του Αντρέι Βάιντα, πραγματεύεται το πένθος και την μεταθανάτια συμφιλίωση με τον αδικοχαμένο, αγαπημένο ηθοποιό και φίλο του σκηνοθέτη, Ζμπίγκνιου Τσιμπούλσκι.
– Ο Κριστόφ Κισλόφσκι, στον Ερασιτέχνη κινηματογραφιστή σχολιάζει με οξυδέρκεια τα όρια της κινηματογραφικής εικόνας στην καταγραφή του πραγματικού. Έξοχος στον κεντρικό ρόλο ο Γέρζι Στουρ, σταθερός συνεργάτης του Κισλόφσκι.
Η κατάσταση των πραγμάτων, η ταινία με την οποία ο Βιμ Βέντερς κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας, μιλά για την κινηματογραφική επιβίωση. Τι γίνεται δηλαδή όταν το σελιλόιντ και τα χρήματα τελειώνουν και το συνεργείο, οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός έρχονται αντιμέτωποι με τα όριά τους.
* Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πωλούνται σε προσφορά οι εκδόσεις Κrzysztof Κieślowski (3,00 €) και Wim Wenders (13,00 €). Η τιμή προσφοράς ισχύει μόνο κατά τις ημέρες και ώρες των προβολών του αφιερώματος.
Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους CineΚάρταF).


TAG