Τέλος η έπαρση σημαίας και ο Εθνικός Ύμνος στα σχολεία

Η έπαρση σημαίας με τους μαθητές να ψάλλουν παράλληλα τον εθνικό ύμνο δεν περιλαμβάνεται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή» μετά την καθιέρωση της κλήρωσης για την επιλογή σημαιοφόρων, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα , ορίζοντας πως στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας και όχι το έως τώρα τελετουργικό, βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη Γαλανόλευκη.

Ειδικότερα στο άρθρο 13 παράγραφος 5 β του ΠΔ 201/98, (υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης) προβλεπόταν πως «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται: 1. την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας) 2. τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές 3. όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο Προεδρικό Διάταγμα Γαβρόγλου στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζεται μόνο ότι η «σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες»

Επίσης , για το πρόγραμμα του σχολείου ορίζεται στο άρθρο 18 ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική.

Ο διευθυντής του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις –οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα». Και σε αυτό το άρθρο δεν έχει πρόβλεψη για έπαρση σημαίας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη στον Realfm 97.8 ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν προέβλεπε ούτε την πρωινή προσευχή και επεστράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί ετίθετο θέμα αντισυνταγματικότητας.

Πηγή:enikos.gr