ΕΙΔΗΣΕΙΣ
96793

Τάξη στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο επιχειρεί να βάλει το Υπ. Περιβάλλοντος

Τάξη στον παράκτιο αλλά και τον ευρύτερα θαλάσσιο χώρο σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα -με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη- επιχειρεί να βάλει νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου – που θα αναρτηθεί την Παρασκευή για διαβούλευση- ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2014/89/ΕΕ) και θεσπίζονται οι αρχές και οι διαδικασίες που αποσκοπούν στην κατάρτιση, εφαρμογή και αξιολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Όπως επισημαίνουν, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό , επιχειρείται η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ δημοσίων αρχών και ενδιαφερόμενων μερών, μέσω της εφαρμογής ενιαίου μηχανισμού για ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Σήμερα, οι παράκτιες ζώνες, τα οικοσυστήματα και οι φυσικοί πόροι υφίστανται σημαντικές πιέσεις. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών και η δυναμική των ακτογραμμών, όπως η διάβρωση ή οι προσχώσεις, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα οδηγώντας στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την Εθνική Χωροταξική για το θαλάσσιο χώρο και τα Θαλάσσια χωρικά σχέδια. Μέσω του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού μπορούν να οριοθετούνται, μεταξύ άλλων, περιοχές για υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, επιστημονική έρευνα, διαδρομή υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών, τουρισμό κ.α.