ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για εταιρικές χρεοκοπίες ετοιμάζει η ΕΕ

Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις εταιρείες που διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας βρίσκεται στην καρδιά πρότασης που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μείωση των χρεοκοπιών και των «κόκκινων» δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών της ευρωζώνης πλησίασαν το 1 τρισ. ευρώ την περασμένη χρονιά, περίπου στο 9% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν αυξηθεί μετά την κρίση του 2007-2008 και συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η Κομισιόν θέλει κοινούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να βοηθήσει τις προβληματικές εταιρείες να αναδιαρθρωθούν και να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, περίπου 175.000 χρεοκοπίες καταγράφθηκαν πέρυσι, έναντι 130.000 το 2007.

Με βάση το προσχέδιο της πρότασης που έχει δει το Reuters, η Κομισιόν θέλει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο θα προβλέπει «εξωτερική παρέμβαση» όταν οι εταιρείες θα δείχνουν σημάδια πίεσης.

Η προειδοποίηση μπορεί να προέρχεται από λογιστές ή τράπεζες και η παρέμβαση μπορεί να οδηγεί ακόμα και σε αναδιάρθρωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Κομισιόν προτείνει μια τετράμηνη περίοδο χάριτος, ώστε οι εταιρείες να έχουν το χρονικό περιθώριο να αναδιαρθρωθούν χωρίς να είναι αναγκασμένες να εξυπηρετούν το χρέος τους.

Το σχέδιο έχει σαν στόχο να αποφευχθούν μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και χρεοκοπίες.