sfairika-lastixa-gia-ta-autokinita-tou-mellontos

Σφαιρικά λάστιχα για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος

Δύο επαναστατικά concept λάστιχα παρουσίασε στο Geneva International Motor Show η Goodyear, τα οποία, όπως ελπίζει η εταιρεία, θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Πρόκειται για το σφαιρικό Eagle 360, ο σχεδιασμός του οποίου έγινε έχοντας κατά νου την ευελιξία, τη διασυνδεσιμότητα και τη βιομίμηση στον χώρο των αυτόνομων οχημάτων, ενώ το IntelliGrip ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες αισθητήρων και ελαστικών και ενδείκνυεται για όσους επιθυμούν να κάνουν το τολμηρό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των αυτόνομων/ αυτοοδηγούμενων οχημάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, και στις δύο περιπτώσεις ο σχεδιασμός έχει γίνει με έμφαση στην ασφάλεια, η οποία αποτελεί ιδιαίτερο προβληματισμό μεταξύ των καταναλωτών όσον αφορά στα αυτόνομα οχήματα. Όπως είπε ο Τζόζεφ Ζεκόσκι, αντιπρόεδρος και chief technical officer της εταιρείας, η σταδιακή μείωση του ελέγχου του οδηγού στα αυτόνομα οχήματα σημαίνει ότι τα λάστιχα θα παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο, ως ο βασικός «σύνδεσμος» με τον δρόμο.

Το Eagle 360 είναι βγαλμένο απευθείας από ταινία επιστημονικής φαντασίας και επιτρέπει στο αυτοκίνητο πρωτοφανή ευελιξία, για αυξημένη ασφάλεια, αλλά και ευκολότερο πάρκινγκ. Όσον αφορά στη διασυνδεσιμότητά του, διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες, που μεταδίδουν δεδομένα για τον δρόμο και για τον καιρό στο σύστημα ελέγχου και σε άλλα κοντινά οχήματα- παρακολουθώντας παράλληλα και την κατάσταση του ίδιου του ελαστικού. Τώρα, στο φλέγον ερώτημα, δηλαδή το πώς ακριβώς μένουν στη θέση τους, η απάντηση είναι εξίσου φουτουριστικού χαρακτήρα: Μέσω συστήματος μαγνητικής αιώρησης.

Το IntelliGrip είναι ειδικά σχεδιασμένο για να επικοινωνεί με τα συστήματα ελέγχου των αυτόνομων οχημάτων, «αισθανόμενο» την επιφάνεια του δρόμου και τις καιρικές συνθήκες, για βελτιωμένη ασφάλεια και επιδόσεις. Οι αισθητήρες του «διαβάζουν» τον καιρό και την επιφάνεια του δρόμου, ενώ παράλληλα παρακολουθούν την «υγεία» του ελαστικού. Προηγμένοι αλγόριθμοι καθορίζουν την αντίδραση/ ανταπόκριση του ελαστικού όσον αφορά σε μεταβλητές όπως η πίεση και η θερμοκρασία. Γενικά, το ελαστικό αυτό είναι σχεδιασμένο για να παρέχει στο αυτόνομο όχημα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, έτσι ώστε να προσαρμόζει την ταχύτητα και κίνησή του.

Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με αυτοκινητοβιομηχανίες για την προσαρμογή της τεχνολογίας αυτής στις ανάγκες τους. Αν και, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για concepts, κατά τον Ζεκόσκι αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της στρατηγικής της Goodyear και του οράματός της για «έξυπνη» και ασφαλή αυτοκίνηση.