ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη: Τι θα κάνω με το Ποτάμι, τη Φώφη, την Αννα και τις συνεργασίες

Αποκλειστική συνέντευξη στο iefimerida.gr παραχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προσχώρηση του Ιλχάν Αχμέτ στο ΠΑΣΟΚ, στη σχέση του με την πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη, αλλά και στο τι θα κάνει με το Ποτάμι και τη Φώφη Γεννηματά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντάει σύντομα σε όλα τα επίμαχα ερωτήματα:

Πότε μάθατε για την προσχώρηση του Ιλχάν Αχμέτ στο ΠΑΣΟΚ;

Λίγη ώρα πριν συμβεί. Αλλά τι σημασία έχει αυτό τώρα πια;

Έχει, γιατί το κόμμα σας μίλησε για «νέες αποστασίες». Τι στοιχεία έχετε;

Μα συγνώμη αν αύριο το πρωί ακούγατε, «την πόρτα του πρωθυπουργού πέρασε ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος το πρωί έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», τι θα λέγατε; Και κυρίως τι θα έλεγε το ΠΑΣΟΚ; Δεν θα μιλούσε για αποστασία και προδοσία; Αναφέρω τον Σκανδαλίδη γιατί είναι υπεράνω υποψίας και ως παλιός κοινοβουλευτικός μπορεί να αντιληφθεί και το γελοίο του πράγματος.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ένας βουλευτής φεύγει και πάει σε άλλο κόμμα;

Και όμως είναι η πρώτη φορά που ένας βουλευτής φεύγει το πρωί από το κόμμα του και το μεσημέρι καλείται από την αρχηγό ενός άλλου κόμματος να προσχωρήσει στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Πρώτη φορά. Και τέλος πάντων μην ζητάτε να συμβιβασθούμε με τα λασπόνερα επειδή όλα τα παπούτσια έχουν πατήσει και λίγη λάσπη.

Να υποθέσω ότι όλα αυτά διαγράφουν άπαξ δια παντός την συνεργασία του Ποταμιού με την Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Αυτά τα άπαξ δια παντός δεν ταιριάζουν στις στιγμές που ζούμε. Η κρίση απαιτεί συνεργασίες, όμως η κυρία Γεννηματά θα πρέπει να απαντήσει πως είναι δυνατόν να θέλει να συνεργασθεί με ένα κόμμα και ταυτοχρόνως να καλεί τους βουλευτές του να το εγκαταλείψουν.

Ποια είναι η σχέση σας με την πρωτοβουλία Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη;

Είμαστε σε επαφή. Και τους ωθήσαμε να επιμείνουν. Δεν είναι ώρα για αποστρατείες. Και οι τρεις τους, έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν από τον λαϊκισμό και τον παλαιοκομματισμό. Όμως το θέμα είναι να κινητοποιηθούν νέες δυνάμεις έξω από τα υπάρχοντα κόμματα και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο κίνημα αλλαγής.

Εσείς θα μετείχατε στη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ενωμένου Κινήματος στο Κέντρο;

Αυτό προσπαθούμε. Αλλά δεν βλέπω πολλούς πρόθυμους. Κάποιοι και σίγουρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βολεύεται με την σημερινή κατάσταση. «Κάλιο πέντε και στο χέρι παρά να ανοιχτούμε στις μάζες και μας προκύψει τίποτε απρόοπτο». Η δική μας πρόταση πάντως παραμένει στο τραπέζι.

Αν η κυρία Γεννηματά σας καλούσε να συμμετέχετε σε ένα συνέδριο επανίδρυσης του χώρου, τι θα απαντούσατε;  

Αυτό που θέλει η κοινωνία, είναι να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία και να εκλεγεί από τον λαό ο αρχηγός. Όχι από συνέδρια με διορισμένους συνέδρους. Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει. Και να μπορεί να θέσουν όλοι υποψηφιότητα. Έτσι δημιουργούνται τα πλειοψηφικά ρεύματα. Όχι με συμφωνίες κορυφής και παζάρια των κομματικών μηχανισμών.

Να πάμε στα εθνικά. Είστε ο μόνος αν δεν κάνω λάθος πολιτικός αρχηγός που έχετε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή σας στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών.  

Άνθρωποι που απειλούνται με βασανιστήρια, λιντσαρίσματα και εκτελέσεις δεν μπορούν να εκδίδονται από ένα ευρωπαϊκό κράτος. Τελεία!

Τελικά όντως υπήρξε συμφωνία των αρχηγών για στήριξη της λύσης που προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Γιατί κυπριακές εφημερίδες γράφουν ότι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών διαφώνησε στην Γενεύη.

Ο κ.Τσίπρας στην τελευταία συνάντηση μας με διαβεβαίωσε, και νομίζω και τους άλλους αρχηγούς, ότι κανείς στην κυβέρνηση του δεν σαμποτάρει τη λύση. Ας περιμένουμε λοιπόν. Πάντως θα πρέπει να σταματήσουν οι τρικλοποδιές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μας φτάνει ο Ερντογάν, δεν θέλουμε και άλλους σαμποτέρ.

Τι άλλο συζητήσατε με τον κ.Τσίπρα στην συνάντηση σας;

Του ανέπτυξα εκτενώς την πρόταση μας για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με την πολιτική ηγεσία της χώρας και την φυσική ηγεσία του στρατεύματος. Να υπάρξει μόνιμη συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όχι ευκαιριακή. Και να μην ρισκάρει η χώρα επειδή ένας υπουργός είναι κυκλοθυμικός ή καιροσκόπος.

Δεν υποτιμώ τα εθνικά θέματα αλλά θέλετε να πιστέψω ότι πάνω από μια ώρα συζητάγατε μόνο τα εθνικά;

Να το πιστέψετε. Φεύγοντας, τον ρώτησα αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Και μου είπε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει κλείσει, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι είδηση.

Συνεχίζετε δηλαδή να μην βλέπετε ενδεχόμενο εκλογών.

Δεν νομίζω ότι σκέφτονται εκλογές. Οι 153 καλά περνούν. Άλλωστε η κυβέρνηση εξέφρασε την «απόλυτη δέσμευσή της να παραμείνει συμμορφωμένη με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο». Χρησιμοποιώ ακριβώς τις λέξεις που έγραψε ο κ.Τσακαλώτος στην επιστολή του. Ε μετά από αυτή τη δήλωση δεν πας σε εκλογές.

Πάντως και εσείς θέλετε να εφαρμοστεί το μνημόνιο.

Ο μόνος τρόπος για να φύγουμε από το μνημόνιο είναι να χαράξουμε μια εθνική γραμμή ανάπτυξης. Όλα τα άλλα, την μια να καταγγέλλεις τον Σόιμπλε και την άλλη να τρίβεσαι σαν γατάκι στα πόδια του – όπως έγραψε ένας σχολιαστής – είναι παλαιοκομματισμός δεν είναι πολιτική.

Προβλέπετε επιδείνωση του προσφυγικού αν έχουμε έκδοση των οκτώ;  

Πριν μιλήσουμε γιαυτούς που πιθανόν να έρθουν πρέπει να πούμε γιαυτούς που είναι ήδη εδώ. Οι συνθήκες είναι τραγικές. Οι πρόσφυγες παγώνουν και αυτοί μοιράζουν υποσχέσεις και καλή καρδιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί μια κούφια αριστερά. Είναι ανίκανοι να απορροφήσουν ακόμη και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και αφού πάγωσαν πείστηκε και ο υπουργός Αμύνης και έστειλαν το αρματαγωγό.

Αυτό είναι αιχμή για τον κ.Καμμένο;

Ο Καμμένος είναι καρικατούρα του Τράμπ . Μόνο βρίζει και απειλεί Θέλει να απαξιώσει και να φοβίσει τους δημοσιογράφους. Να μην τολμά κανείς να γράψει ούτε για τις διακοπές του.

Το Ποτάμι πάντως δεν είναι στα καλύτερα του στις δημοσκοπήσεις. Αυτό πως θα το ανατρέψετε;

Δεν είναι όλα δημοσκοπήσεις. Το Ποτάμι έφερε ξεχασμένες λέξεις στην πολιτική. Λογική, αρχές, διαφάνεια, συνεργασίες. Συγκρούσθηκε με συμφέροντα και με συντεχνίες  και παρέμεινε ανοιχτό για όσους πέρασαν και περνούν την πόρτα της Σεβαστουπόλεως. Η ροή του δεν θα σταματήσει όσα φράγματα και λάσπη και να μας πέταξαν. Οι προτάσεις μας, οι λύσεις μας, δεν είναι πλέον λόγια, έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Είναι καταγεγραμμένη Ιστορία. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα και όχι μόνο τους επαγγελματίες των κομμάτων.

Πάντως η κοινοβουλευτική σας δύναμη ολοένα και εξασθενεί…

Όπως μου είπε ένας αγρότης το πρωί στην Εύβοια. «Σημασία έχει το σακί να έχει γερά καρύδια κι ας είναι λίγα». Και τον διαβεβαίωσα ότι  δεν είναι μόνο γερά είναι και σκληρά.

Ο κόσμος πάντως λέει συχνά «όλοι ίδιοι είναι».

Δεν είμαστε «όλοι ίδιοι» αλλά πολλοί βολεύονται με αυτήν την ισοπέδωση. Είναι «όλοι ίδιοι οπότε και εγώ δεν έχω λόγο να αγωνισθώ, θα κάτσω σπίτι μου και θα περιμένω». Έτσι όμως δεν θα αλλάξουμε ποτέ.

Δεν σας ακούω και πολύ αισιόδοξο…

Έρχονται δύσκολες μέρες. Και πιο απρόβλεπτες. Είναι πολλές οι δίνες που περιστρέφονται γύρω μας και ρουφούν όλο και πιο πολλούς. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για πράγματα που θεωρούσαμε ως δεδομένα και προφανή. Αντί να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα παιδευόμαστε ακόμη με την παρακμή. Ας δράσουμε λοιπόν και αυτό είναι το συνεχές μας κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες.