ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία για επικουρικές συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια

«Εχουμε σχεδόν λευκό καπνό, υπήρξε σύγκλιση της τελευταίας στιγμής, νομίζω ότι θα έχουμε θετική αναφορά στο Eurogroup», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά από τις τέσσερις το απόγευμα οπότε τελείωσαν οι σημερινές διαπραγματευσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε σύγκλιση σε «κόκκινα» δάνεια και ασφαλιστικό, ωστόσο παραμένει «αγκάθι» το αφορολόγητο, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι «δεν συζητάμε ούτε τη σταδιακή μείωσή του».

Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αποχωρώντας από το Χίλτον, όπου διεξάγονται οι συζητησήσεις, άφησαν να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση, και εδώ η διαφορά είναι μικρή και εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί.

Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τους Θεσμούς, είπε ότι «είμαστε στο παρά ένα να κλείσουμε το Ασφαλιστικό. Οι Θεσμοί δέχθηκαν την αύξηση των εισφορών, απομένει μια διαφορά 70 εκατ. (ποσοτικοποίηση) που ψάχνουν τα τεχνικά κλιμάκια». Ερωτηθείς δε, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα έχει άλλη συνάντηση με τους δανειστές για το θέμα αυτό.

Νωρίτερα, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας, είχε πει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων πέραν αυτών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Η πρότασή μας καλύπτει όλο το έλλειμμα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη λεγογισμένη αύξηση των εισφορών».

Παράλληλα, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν θα αποχωρήσουν από τη χώρα για το αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με πληροοφρίες της τελευταίας στιγμής, φαίνεται ότι, μετά τις συγκλίσεις, θα αναχωρήσουν σήμερα.

Στο Eurogroup, που θα γίνει αύριο το πρωί στο Άμστερνταμ, αναμένεται να συμμετάσχει το οικονομικό επιτελείο, ενώ το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα δώσει και η ανακοίνωση έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Αν ανακοινωθεί δεύτερο (Eurogroup), θα είναι καλό σημάδι» πρόσθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

από ethnos.gr