ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμπεριφορά  και  κρίση

του   Ευάγγελου   Ραφτόπουλου

Αναπόφευκτο είναι σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης να παρατηρούνται φαινόμενα διαφοροποίησης της συμπεριφοράς των ατόμων, που ασφαλώς είναι ευάλωτη και ευπαθής, εύκολα μεταβαλλόμενη, πλήρης εκνευρισμού και επιθετικότητας, φίλερις και προβληματική.

Είναι βέβαιο ότι παρ’ όλο που ο χαρακτήρας είναι σταθερός και αμετάβλητος, η συμπεριφορά του ατόμου εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, που την επηρεάζουν , τη μεταβάλλουν, εκθέτοντας το άτομο σε πολλούς κινδύνους.

Ασφαλώς η ποιότητα του πνεύματος του καθενός μας παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο για να μπορέσει αυτός να αντισταθεί στη σωρεία των προβλημάτων που πολλαπλασιάζονται συνεχώς και δαμάζουν με ευκολία τις αντιστάσεις.

Καθημερινά διαπιστώνουμε καταστάσεις έκρυθμες, ανησυχητικές, προβληματικές, ιδιαίτερα σε χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι, μερικοί των οποίων δοκιμαζόμενοι από τις καθημερινές δυσκολίες χάνουν τη ψυχραιμία τους και αλλόφρονα εκφράζονται απρεπώς.

Η επιτυχία μιας κυβέρνησης συναρτάται και με την ευτυχία του λαού της.

Όταν οι δημοσκοπήσεις βεβαιώνουν ότι οι Έλληνες είμαστε δυσαρεστημένοι, χωρίς πολλές ελπίδες επανόδου στην ευημερία, αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες που επικρατούν διαρκώς χειροτερεύουν και τα πράγματα δεν βελτιώνονται.

Ακόμη και η αθρόα μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό δημιουργεί θλίψη σε οικογένειες που χάνουν τα παιδιά τους και μεταβάλλεται η συμπεριφορά τους, όπως σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί και η αυξανόμενη ανεργία.

Τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, που δημιουργούνται από την στέρηση των αναγκαίων για την επιβίωση των μελών της κάθε οικογένειας, διαφοροποιούν και τη συμπεριφορά των ατόμων, που πλέον είναι έτοιμα για φιλονικίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι και οι ανίατες ασθένειες έχουν δραματικά αυξηθεί  και το μέλλον δεν διαφαίνεται ευοίωνο.

Είναι πλέον αναπόφευκτη η ανάγκη να στρέψουν οι κυβερνώντες τη προσοχή τους στα προβλήματα του τόπου και στην ευημερία των πολιτών, αντί να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για ασήμαντα θέματα.-

Tα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Aρθρα-Απόψεις»  δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι απαραίτητα του press724.gr.