ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμμαχία δήμου Θεσσαλονίκης – ΑΠΘ για τις δημοτικές κοινότητες

Στην έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την υλοποίηση ερευνητικού έργου για τη μελέτη αναμόρφωσης των διοικητικών διαμερισμάτων προχώρησε χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 6ης  τακτικής συνεδρίασης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα περιέχει αναλυτική περιγραφή των διαδικασιών αναδιαχωρισμού των εσωτερικών ενοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανάγκη που προέκυψε από την ανακατανομή του πληθυσμού και των γεωγραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν, θα αξιολογηθούν και θα σχεδιαστούν επιλογές επαναχάραξης των ορίων των ενοτήτων με βάση τα γεωγραφικά όρια, τις πολιτικές λειτουργίες καθώς και τις οικονομικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες αυτών.

Η μελέτη θα εκπονηθεί από επιστημονική ομάδα έρευνας του ΑΠΘ και με την υλικοτεχνική της υποδομή, με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον καθηγητή της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών), Θεόδωρο Χατζηπαντελή και με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, με κριτήρια κοινωνικά, δημογραφικά και γεωγραφικά και με συνυπολογισμό των υπαρχουσών διαιρέσεων όπως τα εκλογικά διαμερίσματα, οι ενορίες και τα όρια των σχολικών μονάδων, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στην χάραξη των ορίων των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Οι βασικοί προγραμματικοί στόχοι που τέθηκαν από πλευράς του Δήμου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας του δημότη είναι η ενδοδημοτική αποκέντρωση, η πολιτική και λειτουργική αναβάθμιση των Δημοτικών Κοινοτήτων, η ενίσχυση των θεσμών αντιπροσώπευσης και η εμπλοκή των πολιτών μέσα από την ενεργοποίηση θεσμών συμμετοχικού χαρακτήρα, όπως η επιτροπή διαβούλευσης και οι λαϊκές συνελεύσεις, σε θέματα τοπικής κοινωνίας των πολιτών.

Η δαπάνη του έργο, το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 10 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2017 με το ποσό των 23.560€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η διαχείριση της χρηματοδότησης του προγράμματος από το ΑΠΘ θα γίνει με ευθύνη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου.