ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tsipras-mitsotakis-vouli

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό με σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη – Οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων

Αντί της ενεργοποίησης του κόφτη, υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο, από 0,5% στο 1,1% και μάλιστα για δεύτερη χρονιά, είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι οι κάλπες για βουλευτικές εκλογές θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019.

Η οικονομία, είπε ο κ. Τσίπρας, επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, από το δεύτερο κιόλας τρίμηνο του 2016.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αίτημα που θέτει για πρόωρες εθνικές εκλογές.

«Έρχεστε και μας λέτε, μολονότι γνωρίζετε ότι πρόκειται για έκτακτη δαπάνη εντός του 2016 που έρχεται λόγω υπεραπόδοσης εσόδων, ότι καλύτερα να μην δίναμε την έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος και πάλι στον πρόεδρο της Ν.Δ., αναφορικά με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε προ ημερών ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο πακέτο, ανέφερε ότι η απόφαση της κυβέρνησης έχει οριζόντια και όχι στοχευμένα χαρακτηριστικά, οπότε – κατά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό – δεν τίθεται ζήτημα για εκλογικά οφέλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στη συνέχεια και πάλι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας τον εάν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα νησιά τα οποία έχουν πληγεί από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, ώστε «να το ακούσουν οι νησιώτες».

«Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ τον οποίο προβλέπει η Συμφωνία Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για το 2017 αναμένεται να υπερκαλυφθεί. Ο μεγαλύτερος εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η ανακοπή του φαινομένου της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «από το 2015 έχουν δημιουργηθεί 200.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έχουμε τη καλύτερη αναλογία προσλήψεων – απολύσεων της τελευταίας 15ετίας».

Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη «να μην κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» όσον αφορά στο ζήτημα των πιέσεων που ασκούνται από τους δανειστές για μεταρρύθμιση στα εργασιακά.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν στην Κύπρο δύο ηγέτες που επιθυμούν πραγματικά λύση του Κυπριακού.

Κ. Μητσοτάκης: Το «Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε ακριβά η χώρα

Το «Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε ακριβά η χώρα, τόνισε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή και αναφερόμενος στο πακέτο παροχών το οποίο εξήγγειλε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε ότι η υπεραπόδοση εσόδων θα έπρεπε να αξιοποιηθεί στη διαπραγμάτευση για να συμφωνηθούν χαμηλότερα πλεονάσματα, ενώ έκανε λόγο για ελληνικής έμπνευσης σχέδιο – του οποίου φορέας είναι η Ν.Δ. – με στόχο την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και την επαναδιαπραγμάτευση για να μειωθούν τα πλεονάσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε να νικηθούν «η απογοήτευση και η παραίτηση που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ενώ αναρωτήθηκε ποια θα είναι η παρακαταθήκη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όταν θα αποχωρήσει από την εξουσία, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛταυτίζεται με το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας από τη Μεταπολίτευση και έπειτα.

«Είστε η πρώτη κυβέρνηση που δεν κατηγορεί τις προηγούμενες, αλλά την επόμενη κυβέρνηση για τις δικές σας αποτυχίες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στις ομιλίες τους, αναφέρονται περισσότερο στον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη Ν.Δ. και λιγότερο στον Προϋπολογισμό.

«Με τη βοήθεια της Χρυσής Αυγής και των τότε και τώρα παρατρεχάμενών του, πριν δύο χρόνια, ο κ. Τσίπρας έσυρε τη χώρα σε εκλογές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «όταν προσγειωθήκατε απότομα στην πραγματικότητα, μετά την ενασχόλησή σας με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, την επανάσταση του Φιντέλ και άλλα ζητήματα, δεν είχε μείνει πια τίποτα, κανένα σχέδιο για τη χώρα».

«Βάζατε 20 στον κύριο Φίλη, μέχρι που σας υποχρέωσαν άλλες δυνάμεις να τον αλλάξετε», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναφερόμενος σε διεθνείς εκθέσεις οι οποίες δείχνουν πτώση του επιπέδου των Ελλήνων μαθητών στα μαθηματικά και την κατανόηση κειμένου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο Αλ. Τσίπρας στα Γιάννενα το 2014 έλεγε ότι το «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά είναι «πράξη ντροπής, καταισχύνης, ανήθικη» και σχολίασε πως «η ιστορία εκδικείται και επαναλαμβάνεται σαν φάρσα». Εκτίμησε ακόμη ότι «το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού κλείνει μαζί σας. Η κοινωνία δεν θα εμπιστευθεί ένα πολιτικό που έκανε την εξαπάτηση και το ψέμα τρόπο ζωής».

«Εκλογές η μόνη λύση»

Για τις ρυθμίσεις σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «δεν γνωρίζουμε για πόσα χρόνια θα μας δεσμεύουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η λιτότητα είναι δεδομένη για πολλά χρόνια», επικαλούμενος την πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της ΛΑΕ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το μνημόνιο.

Φ. Γεννηματά: Έχετε δεχθεί μόνιμο «κόφτη» και μέτρα μέχρι το 2020

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποδεχθεί τον μόνιμο ενισχυμένο «κόφτη» και πολλά δισ. μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2020, τόνισε η επικεφαλής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

«Ό,τι και να εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού», υποστήριξε σε ό,τι αφορά τις παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, υπάρχει τρόπος για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αποτελείται από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρομοίασε τον πρωθυπουργό με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό. «Κουραστήκαμε να σας ακούμε να μιλάτε για σκληρές διαπραγματεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Επιστρέφετε κάθε φορά στην Ελλάδα σας τον Σεβάχ τον Θαλασσινό και να μας λέτε για την ελπίδα που επιστρέφει. Πόσους ακόμη ρόλους θα υποδυθείτε, γιατί τελειώνει και το βεστιάριο που φορά ο συνέταιρός σας ο Π. Καμμένος».

Ο προϋπολογισμός αποτελεί την τελική πράξη επίθεσης στη μεσαία τάξη και σε όποιον παράγει ακόμα στη χώρα, υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέροντας ότι η φορολόγηση γίνεται το 2017 ακόμη περισσότερο κοινωνικά άδικη.

Αυτό που κάνει πλέον η κυβέρνηση δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά αναδιανομή της φτώχειας, είπε, ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση στον χώρο της υγείας έχει γυρίσει σε εποχές πριν το 1981. «Όποιος δεν έχει χρήματα, πεθαίνει», δήλωσε η κ. Γεννηματά, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας θα μπορούσε να ξαναθέσει στο τραπέζι το θέμα της πραγματικής απομείωσης του χρέους, την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και ευρεία συναίνεση για τις αναγκαιές μεταρρυθμίσεις, τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κλείσει τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Όμως η λύση δεν είναι μια κυβέρνηση της Δεξιάς», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επέκρινε ακόμη τη Ν.Δ. ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009.

Δ. Κουτσούμπας: Ρουφάτε αίμα ακόμη και από τους αμειβόμενους με 700 ευρώ

Με τις αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, τη μείωση του αφορολόγητου, ρουφάτε το αίμα ακόμη και από όσους αμείβονται με 700 ευρώ, υπογράμμισε, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Πραγματικός αντίπαλος του λαού δεν είναι μόνο το κουαρτέτο των δανειστών αλλά και η ελληνική αστική τάξη, την οποία υπηρετεί τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν χωράει καμιά αναμονή, ούτε ανοχή απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν σας σώζει ούτε ο Πανάγιος Τάφος, ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα. Εκτός και αν πιστεύετε ότι θα σας σώσουν  τα ταξιδάκια με τους χρυσαυγίτες».

Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να σας δώσουν πλέον κανένα συγχωροχάρτι. Τα τρυκ εξαπάτησης τα έχουν μάθει απ’ έξω και ανακατωτά», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και εκτίμησε ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ανάγκη να μπει ένα «τέλος στη λιτότητα», δεν αφορούν κάποια ουσιαστική ανακούφιση των εργαζομένων, αλλά αφορούν άμεσα και έμμεσα την κρατική ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

«Ακόμη και αν μειωθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με την επιτάχυνση των προγραμμάτων που εδραιώνουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, χωρίς δικαιώματα για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών να δυναμώνουν και να φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ακόμη και μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης.

«Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες, γιατί εγκλωβίζει πιο βαθιά τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε., που ευθύνονται για τους πολέμους, την προσφυγιά, τη στήριξη του δολοφονικού Ισλαμικού Κράτους, την επαναχάραξη συνόρων, αλλά και την υπόθαλψη της προκλητικότητας και επιθετικότητας της Τουρκίας, που έφτασε να δηλώνει ωμά ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνικότητα 18 νησιών του Αιγαίου, να αμφισβητεί τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, να μιλάει ανοιχτά για «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», την ίδια στιγμή που προωθείται με γοργούς ρυθμούς και ισχυρές πιέσεις ένα νέο διχοτομικό σχέδιο για το Κυπριακό», είπε.

Η πολιτική των φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων όχι μόνον δεν αντιμάχεται, αλλά ενισχύει το πολιτικό ρεύμα των εθνικιστικών, ακόμη και φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και αλλού, σημείωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και την πολιτική αναδιάταξη δυνάμεων στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Κατηγόρησε ακόμη τους κ.κ. Τσίπρα και Κατρούγκαλο ως υπεύθυνους για την οριστική κατάργηση κάθε αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Στόχος σας με τη φορολογία των ακινήτων είναι να δώσετε σε μεγάλους ομίλους την ιδιοκτησία των ακινήτων των λαϊκών ανθρώπων για ένα κομμάτι ψωμί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενους, προσαρμόζει τη λειτουργία των νοσοκομείων στους κανόνες της επιχειρηματικής δρασης, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Έκανε τέλος λόγο για ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων για ανατροπή της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να τελειώσει η μάταιη αναμονή φιλολαϊκών κυβερνητικών λύσεων.

Στ. Θεοδωράκης: Να μειωθεί η κρατική σπατάλη για κομματικούς στρατούς και συντεχνίες

Πρέπει να μειωθεί η κρατική σπατάλη και να δοθούν χρήματα για το αύριο της χώρας και όχι για τους κομματικούς στρατούς και τις συντεχνίες, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο προϋπολογισμός να ισορροπεί ανάμεσα στα χρέη του χθες, στις ανάγκες του σήμερα και στην προοπτική του αύριο, υπογράμμισε.

«Περίμενα ο κ. Καμμένος να λουφάξει και να μην αναφερθεί στην εκδρομή των χρυσαυγιτών με τους ΑΝΕΛ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελόριζο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, αρχίζοντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2017.

Επανέλαβε ακόμη την πρόταση του κόμματός του για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση ένιωθε ότι χρωστά χρήματα σε κάποιους, έπρεπε να σκεφθεί επίσης τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ποταμιού άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων και την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

«Η αποεπένδυση έχει τσακίσει τη χώρα. Πρέπει να σταματήσει η ευκολία με την οποία αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα, με μια νυχτερινή τροπολογία ή μια υπουργική απόφαση», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Πρέπει να κάνουμε δύσκολη τη ζωή στους φοροφυγάδες και στους «φοροφαγάδες»», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Πρότεινε ακόμη ο λογαριασμός για πρόσωπα τα οποία καταστρέφουν δημόσια περιουσία θα πρέπει να πληρώνεται με νόμο από τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ζήτησε ακόμη την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ενώ ο προϋπολογισμός της Βουλής να περάσει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.

Π. Καμμένος: Ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός με κυβέρνηση Ν.Δ.;

Ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός εάν κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ. και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρωτήθηκε ρητορικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017.

«Όλα ξεκινούν με μία από καρδιάς συνέντευξη που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, όταν είπε στον ΣΚΑΪ ότι «εμείς θα δεχόμαστε 100% αυτά που ζητά ο Σόιμπλε και όχι μόνο αυτά αλλά και παραπάνω»», είπε ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Θα ψήφιζαν μέτρα πάνω από 8,8 δισ., βασισμένα στο πλεόνασμα του 4,5% για το οποίο είχαν δεσμευθεί για την περίοδο 2016 – 2019. Οι επικουρικές θα είχαν εκμηδενιστεί. Οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στο ΑΤΜ μείωση πάνω από 50% στο εισόδημά τους. Δεν θα απολάμβαναν του προνομίου της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ενώ σήμερα προστατεύθηκαν. Η ανεργία θα είχε εκτοξευτεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα απέλυε 15.000 υπαλλήλους, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε υπογράψει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος ο υπουργός Άμυνας στις τοποθετήσεις του για το ζήτημα της Τουρκίας, τόνισε ότι «οι ανακοινώσεις έχουν να κάνουν με την προκλητικότητα της Τουρκίας, όχι την εξωτερική πολιτική. Δεν πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη απάντηση;».

Αναρωτήθηκε ακόμη, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τι θα έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου εάν αντιμετώπιζε αυτή την τουρκική προκλητικότητα. «Σας θυμίζω ότι και ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος τέτοιες κινήσεις είχαν κάνει», είπε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε: «Εμείς την παράδοση του Γιάννου Παπαντωνίου τον οποίο υπηρετήσατε δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε».

Για την επίσκεψη στο Καστελόριζο ο υπουργός εκτίμησε ότι κάποιοι έκαναν «τεχνητό πολιτικό οφσάιντ» και δήλωσε ότι υπάρχει κάθε πολιτική βούληση να υπάρξει εθνική γραμμή στην Εθνική Άμυνα.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν παρεξηγήσεις. Επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και του ζήτησα να συμμετέχει η Ν.Δ. (σ.σ. στην επίσκεψη στο Καστελόριζο). Προς τιμήν του μου είπε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να συμμετάσχει αν δεν είναι επίσημη συνεδρίαση. Με μεγάλη μου λύπη ενημερώθηκα την επομένη ημέρα, που ήταν η εορτή της Αγίας Βαρβάρας, από τον υπεύθυνο για θέματα άμυνας της ΝΔ ότι δεν θα συμμετέχει».