PARASTASI KSIROS

Συγκέντρωση για να ανέβει η παράσταση του Ξηρού στο Εθνικό

Να ανέβει κανονικά η τελευταία παράσταση του έργου «Η ισορροπία του Nash» που βασίζεται και στο βιβλίο του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού πιέζουν οι διαδηλωτές που βρίσκονται έξω από το θέατρο Rex.

Ήδη ορισμένοι από τους παριστάμενους έχουν κόψει εισιτήριο και περιμένουν να δοθεί το τελικό «πρασινο φως» από το Εθνικό Θέατρο.

Οι ηθοποιοί θεωρούν καθαρή λογοκρισία την απόφαση της διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου για το «κατέβασμά» της και για το λόγο αυτό από τις 20:00 βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο επί της οδού Πανεπιστημίου.

Η σκηνοθέτις, Πηγή Δημητρακοπούλου, ζητά η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου να ανακαλέσει την απόφασή της και απόψε να πραγματοποιηθεί η τελευταία παράσταση. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρίσκονται πέρα από τους συντελεστές της παράστασης και μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.

Η ανακοίνωση των ηθοποιών

Για το κατέβασμα της παράστασης οι συντελεστές είχαν εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι ηθοποιοί της παράστασης «Η ισορροπία του Nash», που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας. Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία. Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον».

Οι ηθοποιοί της παράστασης είναι: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Νίκος Ντάλλας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Σήφης Πολυζωίδης Σκηνοθεσία – Δραματουργία Πηγή Δημητρακοπούλου Σκηνογραφία Κώστας Παππάς Κοστούμια Μαρία Κοντοδήμα Μουσική Πλάτωνας Τσαμαδός Κινησιολογία Βαγγέλης Πιτσιλός Φωτισμοί Κώστας Σταμούλης Βοηθός σκηνοθέτη Ντίνα Σταματοπούλου Θεατρολόγος παράστασης Εύα Σαραγά Φωτογράφος παράστασης: Kάρολ Τζάρεκ