ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Στρατηγική υπομονή, τέλος» διαμηνύουν οι ΗΠΑ προς την Β.Κορέα

Η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» με την Βόρειο Κορέα τελείωσε, επανέλαβαν οι ΗΠΑ διά στόματος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, διατηρώντας την πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς βρίσκεται στην Νότιο Κορέα στο πλαίσιο 10ήμερης περιοδείας στην Ασία. Αναμένεται να επισκεφθεί την Ιαπωνία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Μάλιστα, η άφιξή του στη Σεούλ έγινε τη στιγμή που η Βόρειος Κορέα πραγματοποιούσε την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου.

«Υπήρξε μια εποχή της στρατηγικής υπομονής, αλλά αυτή η εποχή τελείωσε» είπε ο Πενς, ο πατέρας του οποίου υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και πήγε στον Πόλεμο της Κορέας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα θέλει σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο με ειρηνικά μέσα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Αντίστοιχη φρασεολογία είχε χρησιμοποιήσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στη δική του επίσκεψη στην Νότιο Κορέα πριν από ένα μήνα.

Ο Πενς χαρακτήρισε πρόκληση την ενέργεια της Βορείου Κορέας και ξεκαθάρισε ότι η συμμαχία με τη Σεούλ είναι σιδηρά, προειδοποιώντας το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να μην δοκιμάσει τις αντοχές αυτής της συμμαχίας.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα συνεχιστεί κανονικά η συνεργασία ΗΠΑ-Ν.Κορέας για το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, που έχει ενοχλήσει και την Κίνα, η οποία θεωρεί ότι  καταστρέφει την ισορροπία ασφάλειας στην περιοχή.

Αργότερα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας, είπε ότι «εκ μέρους του προέδρου Τραμπ, σας μεταφέρω ότι είμαστε 100% μαζί σας».

Την ίδια ώρα, από το Λευκό Οίκο έρχονται δηλώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε συνεννόηση με την Κίνα, τη μοναδική χώρα που διατηρεί έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ.

Στη συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, ο αντιπρόεδρος Πενς ρωτήθηκε για τις πρωτοβουλίες του Πεκίνου. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κίνα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να «συγκρατήσει» τη Βόρειο Κορέα.

«Αλλά αν η Κίνα αποτύχει, θα αναλάβουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους» κατέληξε.

Μέσα Ενημέρωσης στην Νότιο Κορέα μετέδωσαν ότι τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα -USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan και USS Nimitz- κατευθύνονται στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.