ΕΙΔΗΣΕΙΣ
pfizer

Στη φαρμακοβιομηχανια Pfizer πρόστιμο ρεκόρ £ 84.2 εκατ. για αυξήσεις τιμών

Η CMA, που επιβάλει το μεγαλύτερο στην ιστορία της πρόστιμο, είπε ότι οι «έκτακτες αυξήσεις των τιμών έχουν κοστίσει στο ΕΣΥ της Βρετανίας και σε φορολογούμενους εκατομμύρια λίρες»

Στις επιχειρήσεις φάρμακων  της Pfizer και Flynn Pharma έχουν επιβληθεί πρόστιμο περίπου £ 90 εκ. από υπηρεσία ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου για την «άδικη» τιμολόγηση στο NHS  ενός αντι-επιληπτικού φαρμάκου έως και 2.600 % .

Ο υπηρεσία ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) είπε ότι αυτες οι  «έκτακτες αυξήσεις  τιμών» έχουν κόστος στους φορολογουμένους «δεκάδες εκατομμύρια λίρες».

Pfizer επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ £ 84.2 εκ., ενώ στη Flynn Pharma επιβλήθηκε πρόστιμο £ 5,2 εκατομμυρίων για το σπάσιμο του δικαίου του ανταγωνισμού.

NHS δαπάνες για φαινυτοΐνη κάψουλες νάτριο, ένα αντι-επιληψία φάρμακο που χρησιμοποιείται από 48.000 ασθενείς, είχαν εκτοξευτεί από £ 2 εκατ. για το 2012 σε περίπου £ 50 το επόμενο έτος. Οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο για το φάρμακο ήταν πολλές φορές υψηλότερα από ό, τι στην Ευρώπη, δήλωσε η CMA.

Pfizer χρησιμοποιήθηκε για την αγορά του φαρμάκου με την εμπορική ονομασία Epanutin αλλά πούλησε τα δικαιώματα σε Flynn, ιδιόκτητο βρετανική εταιρεία, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Στη συνέχεια debranded, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να χρεώνουν περισσότερο για το φάρμακο, διότι πλέον δεν υπόκειται σε καθεστώς τιμολόγησης που συμφωνήθηκε μεταξύ του NHS και της βιομηχανίας φαρμάκων.

Ο Philip Marsden της CMA, δήλωσε: «Οι εταιρείες εκμεταλλεύοντε σκόπιμα την ευκαιρία που προσφέρει η de-επωνυμίας να περπατήσετε μέχρι την τιμή για ένα φάρμακο το οποίο χρειάζονται πολλές χιλιάδες ασθενείς.

«Αυτές οι έκτακτες αυξήσεις των τιμών έχουν κοστίσει στο ΕΣΥ της Βρετανίας και τους φορολογουμένους εκατομμύρια λίρες.»

Διέταξαν τις δύο εταιρείες  να ρίξουν τις τιμές τους.

Η Pfizer με έδρα τις ΗΠΑ , γνωστή για τη μαζική αγορά φαρμάκων της, όπως το Viagra, απέρριψε τα ευρήματα της CMA και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η Pfizer είπε: «Η Pfizer αντικρούει τα συμπεράσματα που αναφέρονται στην απόφαση της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας. Σε αυτή τη συναλλαγή, καθώς και σε όλες τις δραστηριότητες της επιχείρησής μας, προσεγγίσαμε με ακεραιότητα και πιστεύω ότι συμμορφώνεται πλήρως με το δικαίο του ανταγωνισμού.

«Η φαινυτοΐνη κάψουλες ήταν μια ζημιογόνα προϊόν για την Pfizer και τη συναλλαγή Flynn αντιπροσώπευε μια ευκαιρία για να εξασφαλίσει συνεχή προμήθεια ένα σημαντικό φάρμακο για τους ασθενείς με επιληψία, διατηρώντας παράλληλα τη συνέχεια της κατασκευής.»

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Pfizer πιστεύει ότι τα ευρήματα της CMA είναι λάθος σε πραγματικά και νομικά στοιχεία .»