ΣτΕ: Άδεια μετ΄ αποδοχών για τους δικαστές που υιοθετούν παιδί

Άδεια ανατροφής τέκνου 9 μηνών μετ΄ αποδοχών δικαιούνται και οι δικαστικοί που υιοθετούν παιδί, όπως λαμβάνουν και οι φυσικοί γονείς, όπως αποφάνθηκε με την υπ΄ αριθμ. 4088/2015 απόφασή του το Γ΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Όμως, σε περίπτωση που υιοθετήσουν δεύτερο παιδί δικαιούνται πρόσθετη άδεια 6 μηνών και όχι 9 ακόμη μηνών, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των φυσικών τέκνων.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την υιοθεσία ανηλίκων, την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, έκρινε ότι όχι μόνο οι δικαστικοί λειτουργοί γνησίων φυσικών τέκνων δικαιούνται να λάβουν 9μήνη άδεια ανατροφής τέκνου με αποδοχές, αλλά δικαιούνται και οι θετοί γονείς δικαστικοί λειτουργοί υιοθετημένων παιδιών.

Σε περίπτωση που οι δικαστικοί υιοθετήσουν δεύτερο παιδί διαφορετικής ηλικίας, τότε θα λάβουν πρόσθετη άδεια ανατροφής τέκνου 6 μηνών για κάθε ένα πέραν του ενός παιδιού, ανεξάρτητα από το ότι οι γονείς γνήσιων τέκνων λαμβάνουν πρόσθετη άδεια ανατροφής 9 επιπλέον μηνών για το δεύτερο παιδί.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η υιοθεσία από δικαστικό λειτουργό δύο παιδιών διαφορετικής ηλικίας δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την περίπτωση της απόκτησης από φυσική μητέρα δικαστικό δύο γνήσιων παιδιών διαφορετικής ηλικίας, η οποία λαμβάνει άδεια ανατροφής 9 μηνών με αποδοχές για κάθε ένα από τα δύο γνήσια τέκνα της (συνολικά 18 μήνες άδεια). Οι δύο αυτές κατηγορίες δικαστικών λειτουργών «τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες», επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ