ΕΙΔΗΣΕΙΣ
stathakis-1

Σταθάκης: Στα 15 δισ. ευρώ οι πραγματικές οφειλές προς το Δημόσιο

Από τα περίπου 80 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο μόνο τα 15 δισ. ευρώ είναι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα υπόλοιπα 65 δισ. ευρώ είναι οφειλές εταιρειών που έχουν κλείσει ή προσώπων που έχουν αποβιώσει ήδη από την δεκαετία του 1980, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής , όπου διεξάγεται η συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Υποστήριξε, επίσης, πως  οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί και ότι η κάμψη που εμφανίζεται είναι εικονική, διότι συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, τα οποία λόγω της μείωσης των τιμών δημιουργούν λάθος εικόνα.

Κόντρα με Δένδια και Χατζηδάκη

Τους ισχυρισμούς Σταθάκη αμφισβήτησε ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στο Κοινοβούλιο τα σχετικά στοιχεία.

 Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει χορηγήσεις 480 εκατ. ευρώ, όταν η χώρα για να εισέλθει στην ανάπτυξη χρειάζεται από 100 έως 120 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αντιθέτως ορθώνονται εμπόδια, όπως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, η υπερφορολόγηση, το πάγωμα με νόμο των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, και το πάγωμα των ΣΔΙΤ, ενώ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει περιοριστεί στο 2%.

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακάμψει», απάντησε ο κ. Σταθάκης. «Χθες λέγατε πως χρειάζεται 100 δισ. ευρώ, σήμερα είναι 120 δισ. ευρώ. Αποφασίστε», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας και τόνισε ότι το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων καλύπτει τον στόχο των 80 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν οι δημόσιες επενδύσεις, περί τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 20 δισ. ευρώ από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις τραπεζικές χορηγήσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων» πρόσθεσε ο Γιώργος Σταθάκης .

Αναφερόμενος , εξάλλου στο θέμα των ΣΔΙΤ απορριμμάτων διευκρίνισε πως «το έργο της Κοζάνης έχει, ήδη, υπογραφεί και εκκρεμεί της Ηπείρου και των Σερρών».

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει τη μείωση της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία επιχειρήσεων και την ένταξη στο σχέδιο Γιουνκέρ των 42 έργων που έχουν ωριμάσει.

Βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής

Βελτιώσεις στον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίζεται αύριο από την ολομέλεια της Βουλής επέφερε ο Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με αυτές, μειώνεται σε πέντε από επτά χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής των έργων που εντάσσονται στο νέο αναπτυξιακό νόμο, με τον υπουργό Οικονομίας να διευκρινίζει ότι το 1/7 του ποσού θα καταβάλλεται κατά την εκπλήρωση του 50% του έργου, το άλλο 1/7 κατά την ολοκλήρωση του, ένα άλλο 1/7 κατά την έγκριση του έργου και τα υπόλοιπα 4/7 σε ισόποσες δόσεις από την ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης, τα επενδυτικά έργα άνω των 300.000 ευρώ θα μπορούν να διατηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας, ενώ κάτω από το ποσό αυτό θα αποκτήσουν βιβλία γ΄ κατηγορίας. Τέλος, η επιστροφή της επιδότησης θα γίνεται με επιτόκιο, ίσο με το μ.ο. του επιτοκίου του 2016 που κυμαίνεται μεταξύ 1-1,1%.

Πηγή: antenna.gr