ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ στην Βενεζουέλα: Συνελήφθησαν ξανά οι ηγέτες της αντιπολίτευσης!

Δύο εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Λεοπόλντο Λόπεζ και ο Αντόνιο Λεντέζμα, τέθηκαν και πάλι υπό κράτηση, δύο ημέρες μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές για συντακτική συνέλευση, όπως είχαν καταγγείλει νωρίτερα συγγενείς τους.

Ο Λ. Λόπεζ, ηγέτης του κεντρώου – κεντροαριστερού κόμματος «Λαϊκή Θέληση» και ο Α. Λεντέζμα, μητροπολιτικός δήμαρχος του Καράκας από το 2008 και ηγέτης της κεντροαριστερής «Ατρόμητης Λαϊκής Συμμαχίας» βρίσκονταν υπό κατ΄ οίκον περιορισμό, καθώς έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης ως «υποκινητές» των αντικυβερνητικών ταραχών του 2014.

Οι οικογένειες των δύο ανδρών δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πού έχουν μεταφερθεί.

Κατά τις ταραχές την ημέρα της ψηφοφορίας, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον φόρο αίματος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε άνω των 120 θυμάτων από τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει συντακτική συνέλευση για ριζική αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας την 1η Μαΐου, σε μια προσπάθεια να κοπάσουν οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, όπως εκφράζεται μέσα από την Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), η οποία ελέγχει με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων το κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) της χώρας, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εκλογή συντακτικής συνέλευσης, καταγγέλλοντάς την ως έμμεση κατάργηση του κοινοβουλίου και βήμα προς μια δικτατορία Μαδούρο.

Την εκλογή συντακτικής συνέλευσης επέκριναν με σφοδρότητα ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Νικολάς Μαδούρο, αποκαλώντας τον «δικτάτορα ο οποίος παραγνωρίζει τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».

Λίγες ημέρες πριν τις αμφιλεγόμενες εκλογές, ο Λ. Λόπεζ, σε βίντεο – μήνυμά του από την οικία του, το πρώτο μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος Μαδούρο απειλεί τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

«Απαγωγή»

Οι αρχές απομάκρυναν τον κ. Λόπεζ από την οικία του στις 12.27 μετά τα μεσάνυχτα (7.27 το πρωί ώρα Ελλάδος), όπως ανέφερε η σύζυγός του, Λίλιαν Τιντόρι στο Twitter.

Σε βίντεο εμφανίζεται να απομακρύνεται μαζί με άνδρες της υπηρεσίας Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Σεμπίν.

Η Λίλιαν Τιντόρι έγραψε ότι θα θεωρήσει υπεύθυνο τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για οτιδήποτε συμβεί στον σύζυγό της.

Η κόρη του κ. Λεντέζμα, Βανέσα Λεντέζμα, ανήρτησε επίσης βίντεο στο οποίο φαίνεται ο πατέρας της να απομακρύνεται από την οικία του μαζί με άνδρες της Σεμπίν, φορώντας μάλιστα τις πιτζάμες του.

Μια γυναίκα ακούγεται στο βίντεο να φωνάζει «Παίρνουν τον Λεντέζμα, παίρνουν τον Λεντέζμα, δικτατορία!».