ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκάνδαλο στην Πορτογαλία!

Με παρέμβασή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Universo Porto», ο διευθυντής επικοινωνίας της Πόρτο, Φρανσίσκο Μαρκές, έδωσε στη δημοσιότητα e-mail που αποκαλύπτουν διαφθορά διαιτητών υπέρ της αντιπάλου τους, στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, Μπενφίκα.

Ο Μαρκές αποκάλυψε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του Αντάο Μέντες, πρώην διαιτητή από την Μπράγκα, στον Πέδρο Γκέρα, τηλεοπτικό σχολιαστή της Μπενφίκα. Το μήνυμα, που χρονολογείται τον Ιανουάριο του 2014, έλεγε:

«Πρέπει να είμαστε έξυπνοι. O πρωθυπουργός (σ.σ. έτσι ανέφεραν τον πρόεδρο της Μπενφίκα, Λουίς Φελίπε Βιεϊρά) είναι ο μεγάλος αρχηγός, ξέρω για τις μεγάλες δυνατότητές του. Η Μπενφίκα εξουσιάζει το ίδιο και οι υπόλοιποι τίποτα. Αυτοί που ξέρουν λένε ότι κάτι πάει να αλλάξει. Αυτός ο χώρος κατακτήθηκε με πολλή δουλειά από το πρωθυπουργό. Πρέπει να προσευχηθούμε και να τραγουδήσουμε καλά. Έχουμε καλές θεραπείες (σ.σ. εννοεί διαιτητές) για όλες τις μάζες (σ.σ. εννοεί παρτίδες)».

Σε άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα ο Μέντες απευθύνεται στον Γκέρα λέγοντας «Σήμερα έχουμε διαιτητές, που χωρίς να είναι διεθνείς, έχουν μεγάλη απόδοση. Οι Μπρούνο Εστέβες, Μάνουελ Μότα, Χόρχε Φερέιρα, Νούνο Αλμέιδα, Βάσκο Σάντος, Ούγκο Πατσέκο, Ρούι Σίλβα και Πάουλο Μπαπτίστα κάνουν πολύ καλή σεζόν. Σήμερα όποιος μας πληγώνει, ξέρει ότι τιμωρείται».

Ο Μαρκές ανακοίνωσε ότι θα δώσει όλα αυτά τα στοιχεία στη διάθεση των αρχών.

Οι υποψίες υπάρχουν εδώ και καιρό

Τα παράπονα για διαιτητική εύνοια της Μπενφίκα υπάρχουν ήδη από το τέλος της σεζόν 2014-15, περίοδο στην οποία αναφέρεται και ο Μαρκές, όταν η Πόρτο είχε έντονες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι οι αντίπαλοι της ομάδας της Λισαβόνας, τιμωρούνταν με πολλές αποβολές όταν την αντιμετώπιζαν. Διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ πόντους που είχε κερδίσει η Μπενφίκα, εξαιτίας λανθασμένων αποφάσεων κάποιου διαιτητή. Εκείνη τη χρονιά η Μπενφίκα κέρδισε το πρωτάθλημα με διαφορά μόλις τριών βαθών από την Πόρτο.

Τον Οκτώβρη του 2015, σε συνέντευξή του στην ισπανική «As», ο διαιτητής Μάρκο Φερέιρα είχε κάνει την εξής δήλωση:

«Εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου δεχτήκαμε κλήσεις από τον πρόεδρο των Διαιτητών, Βίτορ Μέλο Περέιρα, την ίδια εβδομάδα που είχε κληρωθεί να σφυρίξουμε την Μπενφίκα. Είναι η μοναδική ομάδα που τον στηρίζει και ο Περέιρα δεν θέλει κάποιον διαιτητή που δεν αρέσει στην Μπενφίκα, να σφυρίζει παιχνίδια της».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φερέιρα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, αφότου είχε υπάρξει διεθνής και είχε διαιτητεύσει και τον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας εκείνης της χρονιάς. Ο ίδιος έιπε πως «η μόνη εξήγηση που βρίσκω είναι ότι σφύριξα τρεις φορές φέτος την Μπενφίκα και έχασε τις δύο από αυτές».