ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σικελία: Ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός

Σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές και σκέφτεστε κάποιον προορισμό στο εξωτερικό αλλά χωρίς να χάσετε το κλίμα και την… ατμόσφαιρα της Μεσογείου; Η Σικελία είναι ο ιδανικός προορισμός. Ο… Νονός και η Μαφία δεν ζουν πια εκεί και οι επισκέπτες μπορούν πια να θαυμάσουν άφοβα αυτό το ιδιόμορφο νησί, το ιδιόμορφο σταυροδρόμι του Νότου που έχει χτιστεί πάνω στους θρύλους των αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών και ιωνικών πόλεων.

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας από το φημισμένο Παλέρμο, που διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά των περασμένων μεγαλείων του. Η πρωτεύουσα θα σας γοητεύσει με τη μεσαιωνική της αύρα. Κάντε μια στάση στην πλατεία Beata Paoli για να θαυμάσετε τα κομψά κτίρια που την περιβάλλουν και κατευθυνθείτε στο κέντρο της πόλης, όπου κάθε Κυριακή πρωί φιλοξενείται το πιο πολύχρωμο παζάρι της Σικελίας, το φημισμένο Ballero. Απολαύστε ολόφρεσκα θαλασσινά και αγοράστε χειροποίητα κεντήματα μπροκάρ ή βαριά, ασημένια κηροπήγια. Χαθείτε στα στενά δρομάκια του Παλέρμο, αλλά προσέξτε τα βήματά σας καθώς οι Σικελοί τρέχουν υπερβολικά με τα μηχανάκια τους!

Περπατήστε κατά μήκος της Via Roma, του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης, που φτάνει μέχρι τον σταθμό για να αφουγκραστείτε τον σιτσιλιάνικο τρόπο ζωής. Αναζητήστε την πλατεία Pretoria, τα μπαράκια με τα παραδοσιακά κρασιά, τα μαγαζιά με τα ντόπια προϊόντα, τον καθεδρικό ναό του San Domenico με τις πιστές κατοίκους του Παλέρμο να σχηματίζουν κάθε απόγευμα ουρές για να εξομολογηθούν και το τεράστιο άγαλμα του Αγίου Ιωσήφ.

Ακόμα, μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Palazzo dei Normanni του 12ου αιώνα με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά της Cappella Palatina. Συνεχίστε με την ορθόδοξη εκκλησία La Martorana στην Piazza Bellini και το μεσαιωνικό Cattedrale di Monreale στην Piazza Vittorio Emanuele. Επόμενες στάσεις η Galleria Interdisciplinare Regionale della Sicilia, η οποία στεγάζεται στο Palazzo Abatellis, και φιλοξενεί μοναδικά έργα τέχνης, και το Teatro Massimo Vittorio Emanuele, το μεγαλύτερο θέατρο της Ιταλίας.

Καθώς η νύχτα πέφτει, τα νερά του λιμανιού λούζονται με το χρυσό φως της δύσης και το Παλέρμο φορά τα καλά του για να σας υποδεχθεί. Χάρη σε μια περίεργη συνήθεια των κατοίκων αυτής της ζωηρής πόλης, τα χριστουγεννιάτικα φώτα δεν σβήνουν ποτέ, με αποτέλεσμα, κάθε βράδυ, το Παλέρμο να μοιάζει έτοιμο για μια μεγάλη γιορτή.

Μικρές διαδρομές

Αν θέλετε να βουτήξετε στα νερά της Σικελίας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τις ακτές του Παλέρμο, καθώς λόγω των καϊκιών και των άλλων βενζινοκίνητων πλοίων δεν είναι ιδιαίτερα καθαρές. Οι πανέμορφες σικελικές ακτές απλώνονται σε μια έκταση 1.100 χλμ. και κάθε χρόνο γεμίζουν με χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο, που αφήνονται νωχελικά στα χάδια του καυτού ήλιου.

Μια καλή πρόταση για μπάνιο αποτελεί η περιοχή του Ζινγκαρό, που απέχει περίπου μία ώρα από το Παλέρμο και διαθέτει πεντακάθαρες παραλίες. Οι φίλοι των καταδύσεων θα βρουν στους μικρούς κολπίσκους του Καστελαμάρε, τον παράδεισό τους καθώς η περιοχή φημίζεται για τον υποβρύχιο πλούτο της.

Διασχίζοντας τους δρόμους της περιοχής, η ματιά σας αιχμαλωτίζεται από τα γαλαζοπράσινα νερά των κολπίσκων που θυμίζουν έντονα, μακρινά, εξωτικά νησιά. Επόμενή σας στάση, η πόλη Erice, όπου θα θαυμάσετε μοναδικά δείγματα της μεσαιωνικής Σικελίας. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα στην πόλη Erice υπήρξε το ιερό της θεάς Αφροδίτης, πράγμα που ακόμη και σήμερα επιβεβαιώνουν με καμάρι οι Σικελοί.

H… Μεγάλη Ελλάδα

Αν ακολουθήσετε τα χνάρια του χάρτη της Σικελίας, σύντομα ο δρόμος θα σας βγάλει στην πόλη Γκραμιτσέλε. Η μεγάλη αυτή κωμόπολη είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της σιτσιλιάνικης αρχιτεκτονικής. Δυνατές φωνές, κομψά κτίρια και έντονος ρυθμός ζωής γύρω από την κεντρική πλατεία Umberto Ser, στην οποία συγκεντρώνονται καθημερινά οι κάτοικοι και συζητούν. Επόμενός σας σταθμός, το πανέμορφο χωριό Νότο, που ενώ καταστράφηκε από αλλεπάλληλους σεισμούς, ανοικοδομήθηκε γρήγορα και σήμερα γοητεύει τους επισκέπτες με τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του.

Μια στάση με ξεχωριστή σημασία για εμάς τους Έλληνες είναι και οι Συρακούσες, η άλλοτε μεγαλύτερη και ωραιότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας που συναγωνιζόταν σε πλούτη και ομορφιά την πανίσχυρη αρχαία Αθήνα. Οι Συρακούσες δημιουργήθηκαν από Κορίνθιους άποικους το 743 π.Χ. και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά εμπορικά κέντρα που έφτασε στο απόγειό του την περίοδο της τυραννίας του Διονυσίου, ενώ υπήρξε η πατρίδα του πατέρα των μαθηματικών Αρχιμήδη.

Επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο Teatro Greco καθώς και το σπήλαιο Orecchio di Dionio (Αφτί του Διονύσου) στα παλιά λατομεία μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο. Εδώ θα δείτε ακόμη το βωμό του Ιέρωνα Β΄, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, τον τάφο του Αρχιμήδη και τις κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή.

Τι άλλο αξίζει να επισκεφθείτε

Σχεδόν αμέσως μετά τις Συρακούσες θα συναντήσετε την πόλη Κατάνη ή Κατάνια, που έχει συνδεθεί με τις άγριες διαθέσεις του ηφαιστείου της Αίτνας. Όσο και αν το θέαμα που προσφέρει το ενεργό ηφαίστειο μοιάζει τρομακτικό, δεν παύει να αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών. Σε εποχές που το ηφαίστειο δεν παρουσιάζει κάποια δραστηριότητα, λειτουργεί τελεφερίκ που μεταφέρει τους επισκέπτες σε σημείο όπου φαίνονται τα παλιότερα στρώματα της λάβας. Η πόλη επίσης είναι γνώστη για τα υπέροχα μπαρόκ μνημεία. Εδώ θα δείτε πάνω από δέκα εκκλησιές, οι περισσότερες σε ρυθμό μπαρόκ, αφιερωμένες στην Άγια Αγνή την προστάτιδα της πόλης.

Πανοραμική θέα του ηφαιστείου θα έχετε και από την πόλη Ταορμίνα, που πέρα από «παρατηρητήριο» της Αίτνας είναι και πόλη γεμάτη ζωή. Εκεί μπορείτε να ψωνίσετε στην Corso Umberto I όπου θα βρείτε καταστήματα των περισσότερων διάσημων οίκων, στο στολισμένο με μπουκαμβίλιες κέντρο της πόλης. Η Ταορμίνα φημίζεται επίσης για τις μεγαλοπρεπείς επαύλεις της, όπως το Palazzo Duchi di Santo Stefano. Στην Αίτνα πάλι, η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, διοργανώνονται όλο το χρόνο εκδρομές τόσο από την Taormina όσο και από την Catania. Η καλύτερη εποχή για μια εκδρομή στους κρατήρες είναι μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, παρόλο που υπάρχει και η δυνατότητα για σκι στις πλαγιές της Αίτνας, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αν έχετε αυτοκίνητο, μην χάσετε την ευκαιρία για μια επίσκεψη στο Τσεφαλού, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σικελίας και αποτελείται από μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια που λούζονται από τον καυτό, μεσογειακό ήλιο. Ολοκληρώνοντας το γύρο της Σικελίας, το μόνο σίγουρο είναι πώς θα νιώσετε πώς μόλις επισκεφθήκατε έναν τόπο τόσο οικείο και τόσο φιλόξενο όσο και η Ελλάδα.

Φαγητό και ποτό

Η τοπική κουζίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ψάρι, στα μακαρόνια και στα λαχανικά. Δοκιμάστε σαλάτες ψαρικών, με χταπόδι, γαρίδες, χτένια και μύδια, ξιφία με πατάτες, ντομάτα κι ελιές, τη διάσημη caponata (τηγανητή μελιτζάνα με γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας, ελιές και κάππαρη), κοφτό μακαρονάκι με σαρδέλες και μάραθο αλλά και μακαρόνια με σάλτσα από μελάνι σουπιάς.

Εκτός από τα κλασικά σισιλιάνικα πιάτα, πάντως αξίζει να δοκιμάσετε και τα τοπικά ποτά: το αρωματικό κρασί Regaleali και το γλυκό κρασί Μarsala, που παράγεται αποκλειστικά στο νησί και αποτελεί τη βάση του sabayon (γλυκιά κρέμα που συνοδεύει και φρούτα). Ολοκληρώστε το γεύμα σας με το παραδοσιακό γλυκό cassata (παντεσπάνι με γλυκιά γέμιση τυριού και fruit glace, περιχυμένο με λευκό γλάσο), παγωτό γιασεμί ή απλώς μια γρανίτα.

Τι να αγοράσετε

Από τη Σικελία μπορείτε να αγοράσετε χειροτεχνήματα από πέτρα λάβας, υπέροχα κεραμικά είδη (βάζα, πιατέλες, κούπες, κανάτες, αγαλματίδια), μαριονέτες και μικρά σικελικά καροτσάκια. Αξίζει να προμηθευτείτε επίσης κρασί τοπικών παραγωγών, λάδι, αμυγδαλωτά, φρούτα και σικελικά γλυκίσματα, όπως cassata και cannoli.

Άλλες πληροφορίες

  • Η Σικελία έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ημερήσιας ηλιοφάνειας σ’ όλη την Ευρώπη, με 2.300 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Αρκετά περισσότερες ώρες από τις 1.200 που απολαμβάνει η Ελβετία και τις 1.000 ώρες της Γαλλίας.
  • Αποφύγετε να πείτε σε κάποιον Σικελό πώς είναι… Ιταλός! Πολλοί Σικελοί θυμώνουν και αρχίσουν να… στολίζουν τους Ιταλούς, φωνάζοντας και χειρονομώντας με τη χαρακτηριστική σιτσιλιάνικη προφορά τους.
  • Η Σικελία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά έχει πολλά πράγματα να δείτε. Γι’ αυτό διαθέστε αρκετές ημέρες για την εξερεύνησή της.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να τη δείτε είναι να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ή πάτε εκεί με το δικό σας και να έχετε φτιάξει από πριν ένα πρόγραμμα με τις περιοχές που θέλετε να επισκεφθείτε.

Πηγές: clickatlife.gr, athinorama.gr