ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 45 χρόνια τα ρομπότ θα είναι… επαγγελματίες

Σε λιγότερο από 50 χρόνια από σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπεται ότι θα έχει κατακτήσει την αγορά εργασίας, σύμφωνα με μελέτη βρετανών και αμερικανών ερευνητών από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Γέιλ. Τα επόμενα χρόνια οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει σε επιδόσεις τον άνθρωπο σε μια ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, όπως π.χ. μεταφραστές, οδηγούς, συγγραφείς κ.ά. Θεωρούν μάλιστα ότι η τεχνολογία καλπάζει με ρυθμούς που θα μπορούσαν να επιτρέπουν στα ρομπότ να γράφουν μπεστ σέλερ μέχρι το 2049.

Το μέλλον στον… αυτόματο

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με 352 επιστήμονες οι οποίοι ειδικεύονται στον τομέα της μηχανικής μάθησης με στόχο την πρόβλεψη των τεχνολογικών εξελίξεων σε βάθος δεκαετιών.

Από τους επιστήμονες με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη ζητήθηκε να καθορίσουν τη χρονική περίοδο κατά την οποία εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί η επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας αλλά και τη στιγμή που οι δυνατότητές τους θα ξεπεράσουν εκείνες των ανθρώπων στον εργασιακό στίβο. Ερωτήθηκαν επίσης για τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο.

Φάνηκε λοιπόν ότι μέχρι το 2024 τα ρομπότ θα είναι καλύτερα από τον άνθρωπο στις μεταφράσεις, ως το 2026 θα γράφουν καλύτερες σχολικές εκθέσεις (επίπεδο γυμνασίου – λυκείου), μέχρι το 2027 θα οδηγούν πιο αποδοτικά νταλίκες ενώ ως το 2031 θα επιτυγχάνουν καλύτερες πωλήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2049, η τεχνητή νοημοσύνη θα τους επιτρέπει να γράφουν βιβλία σε επίπεδο μπεστ σέλερ και μέχρι το 2053 εκτιμάται θα έχουν εισβάλει και στις χειρουργικές αίθουσες. Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, υπάρχει μια πιθανότητα 50% σε 45 χρόνια από σήμερα τα ρομπότ να «σαρώνουν» σε όλες τις ειδικότητες. Σε 120 χρόνια, πάλι, θα μπορούσαν να καταλάβουν ολοκληρωτικά την αγορά εργασίας.

Ρομπότ σε φθηνές θέσεις

Η Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου (CEA) στις ΗΠΑ μάλιστα εκτιμά ότι οι κακοπληρωμένες θέσεις κινδυνεύουν κατά 83% να περάσουν στα ρομπότ. Πρόσφατη έκθεσή της υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με λιγότερο από 20 δολάρια την ώρα θα παραχωρήσουν τη θέση τους στις μηχανές. Για όσους πάλι αμείβονται με περισσότερα από 20 δολάρια την ώρα ο κίνδυνος μειώνεται στο 31%, ενώ στην περίπτωση των καλοπληρωμένων ο κίνδυνος πέφτει στο 4%.

Η έκθεση των Αμερικανών βασίστηκε σε μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που είχε δημοσιευθεί το 2013 και αφορούσε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν συνολικά 702 ειδικότητες από την είσοδο της «έξυπνης» αυτοματοποίησης στην αγορά εργασίας.
Πηγή: tovima