ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε χαμηλό 40 ετών το κρατικό έλλειμμα της Πορτογαλίας!

Σε χαμηλό άνω των 40 ετών υποχώρησε το έλλειμμα προϋπολογισμού της Πορτογαλίας και διαμορφώθηκε στο 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας το 2016, μεταδίδουν οι Financial Times.

 

Πρόκειται ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο η Λισαβόνα ελπίζει πως θα ωθήσει την ΕΕ να αναιρέσει την απειλή για οικονομικές κυρώσεις λόγω παραβίασης του κανόνων του μπλοκ.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,1% του ΑΕΠ έναντι 4,4% την προηγούμενη χρονιά, ενώ είναι το χαμηλότερο που έχει παρουσιάσει η Πορτογαλία αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα το 1974, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία INE.

Αφότου ξεπέρασε το στόχο 2,5% του ΑΕΠ που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες και «έσπρωξε» το έλλειμμά της άνετα κάτω του 3% (ανώτατο όριο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες), η Πορτογαλία πρόκειται να ζητήσει αργότερα φέτος να βγει από τη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» (excessive deficit procedure) στην οποία είχε τεθεί από την Κομισιόν για τις παλαιότερες αστοχίες στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα -του οποίου η αφοσίωση, αλλά και της κυβέρνησής του, στο να απαντηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, έχει εκπλήξει πολλούς αναλυτές- πρόκειται επίσης να χρησιμοποιήσει αυτό το ρεκόρ για να πιέσει οίκους αξιολόγησης που έχουν χαρακτηρίσει «junk» το χρέος της Πορτογαλίας, να αναθεωρήσουν.