nosokomeiokilkis

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Νοσοκομείο Κιλκίς – Συνωστισμός στην Παιδιατρική

Τραγικές είναι οι ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς, την ώρα που οι ανάγκες για προσωπικό και υλικά αυξάνονται ειδικά με τον πληθυσμό των προσφύγων που βρίσκεται στο Νομό, καθώς πέρα από την Ειδομένη, τόσο περιστατικά από το Κέντρο στο Χέρσο όσο και από αυτό στη Νέα Καβάλα στέλνονται στο ήδη επιβαρυμένο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το Βασίλη Τριανταφυλλίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά που καλείται το προσωπικό να περιθάλψει, με ασθενείς να φτάνουν καθημερινά σε όλα τα ωράρια.

«Η Παιδιατρική, η Μαιευτική, το Παθολογικό, αλλά και το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, καθώς πολλοί πρόσφυγες χρειάζονται να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, είναι τα τμήματα που επιβαρύνονται περισσότερο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να αφορούν την Παιδιατρική», δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Στο συγκεκριμένο τμήμα μάλιστα η δύναμη των κλινών ανέρχεται σε 18, την ώρα που αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή φτάνει στα 28, καθώς έχουν μεταφερθεί και κρεβάτια από άλλα τμήματα.

Ο αριθμός των προσώπων ωστόσο που βρίσκονται στο χώρο σχεδόν διπλασιάζεται αν υπολογίσει κανείς και τους συνοδούς , οι οποίοι υπολογίζονται σε 50 με 60 άτομα και ουσιαστικά φιλοξενούνται, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός που δυσχεραίνει και το έργο των υπαλλήλων και τη λειτουργικότητα του Νοσοκομείου.

Η επικοινωνία μάλιστα είναι τις περισσότερες φορές αδύνατη και επιτυγχάνεται μόνο χάρη στην ύπαρξη εθελοντών μεταφραστών.

Αναλυτικότερα το τελευταίο τρίμηνο συνολικά ο αριθμός των προσφύγων προς το νοσοκομείο του Κιλκίς σε όλες τις ειδικότητες χειρουργικές και παθολογικές ανέρχεται περίπου στον αριθμό των 230 ατόμων εκ των οποίων οι 78 νοσηλευθήκαν (29 Παιδιατρική, 11 Μαιευτική Γυναικολογική, 7 Χειρουργική, 13 Παθολογική, 5 Καρδιολογική, 11 Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και 2 Ωτορινολαρυγγολογική). Όλοι οι ασθενείς βέβαια υποβλήθηκαν σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχο.

Αιτία των προβλημάτων και των ελλείψεων, όπως τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν είναι άλλη από την υποχρηματοδότηση.

«Χρειάζεται άμεσα αναχρηματόδοτηση του Νοσοκομείου και επιπλέον στελέχωση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Στην Παιδιατρική που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός, ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες προστίθεται ένας παιδίατρος που έρχεται από το Κέντρο Υγείας στο Δροσάτο και ακόμη ένας για διάστημα δύο μηνών από το ΑΧΕΠΑ».

Ακόμη κι έτσι ωστόσο το πρόβλημα δε λύνεται καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων απαιτούνται τουλάχιστον ακόμη 3 παιδίατροι, ώστε να μπορούν έστω να βγαίνουν οι εφημερίες, για το μοναδικό Νοσοκομείο του Νομού Κιλκίς.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου