ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες: Αγωνία για την κατάσταση στην αγορά

Αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων βρίσκονται καθημερινά επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρά την άρση της τραπεζικής αργίας η οποία προκάλεσε «έμφραγμα» στην πραγματική οικονομία. Σήμερα, παρά το άνοιγμα των τραπεζών, η αγορά αδυνατεί να απορροφήσει τους κραδασμούς της διάρκειας τριών εβδομάτων τραπεζικής αργίας: Οι πολίτες εξακολουθούν να στενάζουν στα γκισέ των τραπεζών και στα ΑΤΜ, ενώ βαρύ είναι το πλήγμα που δέχτηκε η επιχειρηματικότητα και ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Πέραν των περιορισμών στις αναλήψεις που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και κατά συνέπεια τη ρευστότητα στην αγορά, η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κρατά σε ομηρία χιλιάδες επιχειρήσεις με τη δέσμευση κεφαλαίων. Οι περισσότερες εξ αυτών κινδυνεύουν να μπουν στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» -και κατά συνέπεια απειλείται η βιωσιμότητά τους- εξαιτίας των μεταχρονολογημένων επιταγών που έχουν λήξει στο χρονικό διάστημα της τραπεζικής αργίας ή λήγουν τις επόμενες μέρες.

Εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε τέλμα εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για αποπληρωμή υποχρεώσεων σε τρίτους, κυρίως προς προμηθευτές του εξωτερικού από τους οποίους προμηθεύονται τις α΄ ύλες για την παραγωγική διαδικασία των επειχειρήσεών τους. Εισαγωγές αγαθών δεν μπορούν να ολοκληρωθούν και περιμένουν να εκτελωνιστούν στα λιμάνια της χώρας, ή ακυρώνονται ήδη δρομολογημένες παραγγελίες από το εξωτερικό λόγω αδυναμίας πληρωμής αυτών.

Τις τελευταίες μέρες επιχειρηματίες οδηγούνται στις ουρές των τραπεζών με τις αιτήσεις ανά χείρας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για εισαγωγές, με τις απαντήσεις των τραπεζών να είναι τις περισσότερες φορές απορριπτικές. Η απόγνωση του επιχειρηματικού κόσμου αποτυπώνεται και στη δρομολόγηση ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών σε χώρες εκτός Ελλάδος, ακόμα και εκτός Ευρωζώνης, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αποτρέψουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους. Η ολιγωρία του κυβερνητικού επιτελείου να δώσει άμεσα λύσεις θα οδηγήσει στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και σε περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, καθώς η κινητήριος οικονομική δύναμη της χώρας, ήταν και παραμένουν οι μικρομεσαίες και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ο «ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες» θεωρεί πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόσφατη απόφαση για τη χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές και για την ανάθεση των σχετικών αποφάσεων στις εμπορικές τράπεζες. Ωστόσο ζητά να επιταχυνθούν οι ρυθμοί επίλυσης των προβλημάτων και επανεκκίνησης της οικονομίας. Να σημειωθεί ότι με βάση τη νέα απόφαση –η οποία ελήφθη σε κοινή σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων- προβλέπεται αύξηση του ορίου της αξίας των εμβασμάτων που εγκρίνονται από κάθε τράπεζα για εισαγωγές έως 100.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη, ενώ πάνω από αυτό το όριο τα αιτήματα θα εξακολουθούν να υποβάλονται στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.