ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kavourotypessarti

Σαν τη Σιθωνία, δεν έχει… και τον Σεπτέμβριο!

Μπορεί ο Σεπτέμβριος να θεωρείται μήνας της προσαρμογής στις προ… καλοκαιριού συνήθειες και τα «καλό χειμώνα» να δίνουν και να παίρνουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο οι ζέστες ημέρες είναι ακόμα εδώ. Οπότε τι είναι καλύτερο από το να περάσετε μερικές ακόμα ημέρες χαλάρωσης στη Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα στη Σιθωνία;

Το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, διαθέτει μία μοναδική ομορφιά που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από… νησί του Ιονίου. Καταπράσινες διαδρομές και πευκόφυτα μονοπάτια με «βουνίσια» αίσθηση, κοσμοπολίτικα beach bar και ερημικές παραλίες ικανοποιούν κάθε γούστο. Η Χαλκιδική και ειδικά η Σιθωνία δεν υστερεί σε τίποτα σε σύγκριση με άλλα καλοκαιρινά μέρη της Ελλάδας και πολλοί Θεσσαλονικείς θα σας πουν με σιγουριά ότι «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».

 

Οι καλύτερες παραλίες της Σιθωνίας

Παράδεισος

Στην αρχή του δεύτερου ποδιού, στη γραφική Νικήτη, η παραλία του Παραδείσου τιμά το όνομά της, ρίχνοντας σκιές από τα πεύκα που φτάνουν μέχρι την παραλία.

Ελιά

Άλλο ένα γαλαζοπράσινο κρυστάλλινο καταφύγιο, αυτό της Ελιάς σε πιο οργανωμένο πακέτο με ξαπλώστρες και beach bar. Ό,τι πρέπει για εσάς και τα παιδιά σας καθώς τα νερά είναι διάφανα και ρηχά.

Πόρτο Κουφό

Το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας προστατεύεται από δύο επιβλητικούς βράχους και είναι ιδανικό για ουζάκι και φρέσκα θαλασσινά μετά τις βουτιές σας, με θέα τα καΐκια και το μεγαλείο της μητέρας φύσης.

Καλαμίτσι

Στην άκρη του δεύτερου ποδιού, κοντά στην ήσυχη Συκιά, το Καλαμίτσι διαθέτει ψιλή άμμο, καταγάλανα νερά και ένα μικρό νησάκι σε απόσταση αναπνοής.

Καβουρότρυπες

Η πιο εναλλακτική παραλία της Χαλκιδικής. Με προστατευόμενο κολπίσκο, οι Καβουρότρυπες αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο των γυμνιστών. Φυσική ομορφιά που δεν περιγράφεται!

Καρύδι

Κοντά στην ήσυχη αλλά πανέμορφη Βουρβουρού, οι λευκοί βράχοι ξεφυτρώνουν μέσα από νερά πάνω στα οποία καθρεφτίζεσαι άνετα, ενώ οι ρομαντικοί τύποι θα βρουν εδώ το ιδανικό σκηνικό για το ηλιοβασίλεμα της ζωής τους.

Αρμενιστής

Εάν προτιμάτε τα hot spots της περιοχής, ήσαστε στο κατάλληλο μέρος. Στην παραλία βρίσκεται και το διαχρονικό camping του Αρμενιστή που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι που διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια. Λεύκη άμμος με θέα τις απότομες βουνοκορφές και ένα mojito στο χέρι.

 

Στη Σιθωνία, μερικά από τα πιο δημοφιλή beach bar είναι η Παράγκα στη Νικήτη, το Mango στην Καλογριά της Νικήτης, το Kohi μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Porto Carras και το Manasu μεταξύ Βουρβουρούς και Σάρτης. Επίσης το Ethnic beach bar στην Τριστινίκα, όπου θεωρείται το πιο δημοφιλές σημείο του ποδιού.

 

Τα χωριά της Σιθωνίας

Στη Νικήτη, με τα παραδοσιακά σπίτια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τα πέτρινα σοκάκια θα πάρετε μία γεύση από τη γνήσια μακεδονίτικη φιλοξενία. Στον Νέο Μαρμαρά πάλι, θα βρείτε όλες τις ανέσεις που χρειάζεστε για τις διακοπές σας. Ο «Μόλος» στο κέντρο του χωριού μονοπωλεί τις χορευτικές νύχτες του καλοκαιριού πλάι στο κύμα και ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα στην πάνω άκρη του χωριού αποτελούν τα highlights της πιο τουριστικής γωνιάς της Σιθωνίας.

Από την άλλη πλευρά στη Βουρβουρού, θα απολαύσετε φυσιολατρία στα δάση του χωριού που φτάνουν στους κρυμμένους όρμους της – κορυφαίος ο «Κρυφτός» που λέγεται πως αποτελούσε καταφύγιο πειρατών. Όταν αποφασίσετε να αποχωριστείτε την γοητεία του μικρού χωριού, θα επισκεφτείτε τα εννέα μικρά νησάκια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον γειτονικό Διάπορο.

Ακόμα, η Συκιά είναι από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Xαλκιδικής. Εκεί υπάρχει παλαιός οικισμός, στη μέση του οποίου θα δείτε τον ναό του Aγίου Aθανασίου, ενώ στην παραλία υπάρχουν ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα. Στα βυζαντινά χρόνια όλη η περιοχή ανήκε σε μοναστήρια του Αγίου Όρους και κυρίως στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

 

Άλλες πληροφορίες για την περιοχή

Το μέλι της Νικήτης

Η Νικήτη θεωρείται το πρώτο μελισσοχώρι της Ευρώπης και οι κάτοικοί της ασχολούνται 500 χρόνια τώρα με τη μελισσοκομία και κυρίως την παραγωγή πευκόμελου. (Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Σίθων τηλ. 23750 22887, 20060-3).

Η βασιλική του Αγίου Αθανασίου

Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο κοντά στην είσοδο προς την Τορώνη. Κτίστηκε τον 5ο αιώνα και καταστράφηκε από φωτιά τον 6ο αιώνα για να επανιδρυθεί ως βυζαντινός ναός.

Το ελικόπτερο στο Πόρτο Κουφό

Στο λιμανάκι του Πόρτο Κουφό έχει στηθεί το μνημείο-ελικόπτερο που θυμίζει τη συντριβή του Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας τον Σεπτέμβριο του 2004. Σε αυτό επέβαινε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και άλλοι 16 άνθρωποι.

Τα πυροβολεία

Στη δεξιά πλευρά του βραχίονα του Πόρτο Kουφό (όπως κοιτάτε από τη στεριά) υπάρχουν πυροβολεία από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπόγειες στοές και πλατώματα όπου έστηναν τα πυροβόλα.

Η Τορώνη

Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και η αρχαία Τορώνη ήταν η πιο σημαντική πόλη της Χαλκιδικής. Η πόλη ήκμασε στους κλασικούς χρόνους. Ιδρύθηκε από Χαλκιδείς εποίκους τον 8ο αιώνα π.X. . Ανασκάφηκε νεκροταφείο του 11ου – 8ου αι. π.X. με καύσεις.

Ο παλαιοχριστιανικός οικισμός της Τορώνης

Είχε νεκροταφείο και δύο βασιλικές. Έως το 1860 σώζονταν αρκετά κτίρια στην περιοχή. Καταστράφηκαν κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι Τούρκοι πήραν μεγάλες ποσότητες γρανίτη για τη λιθόστρωση δρόμων της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης.

Τι θα δείτε στον χώρο

Στην περιοχή της Tορώνης θα δείτε έναν στρογγυλό πύργο στη θέση Aνεμόμυλος και στην κορυφή του υψώματος Bίγλα τμήματα από τα τείχη. Στο νεκροταφείο της πόλης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, μια ασημένια υδρία του 5ου αι. π.X. με σκαλισμένες μέδουσες στις λαβές (φυλάσσεται στο Aρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης).

Στο πυροφυλάκιο

Χωματόδρομος περίπου 7 χλμ. ξεκινάει στο τέλος του χωριού Παρθενώνας και σας οδηγεί σ’ ένα ωραίο σημείο παρατήρησης της πευκόφυτης περιοχής, όπου υπάρχει και πυροφυλάκιο. Από τα μπαλκόνια του η θέα προς τη Σιθωνία, την Kασσάνδρα και το Άγιο Όρος μοιάζει απεριόριστη.

Με 4Χ4 στον Ίταμο

O Ίταμος (ή Ντραγουντέλης) είναι το μοναδικό βουνό της Σιθωνίας, με την ψηλότερη κορυφή του στα 800 μ. περίπου. Η διάσχισή του από Bορρά προς Nότο είναι περίπου 39 χλμ. Οι χωματόδρομοι είναι βατοί στα περισσότερα σημεία, χρησιμοποιούνται ως αντιπυρική ζώνη και έχουν πολλές πινακίδες. Τους περνούν συχνά οι ντόπιοι και οι μελισσοκόμοι. Κατά τη διάρκεια της διάσχισης θα δείτε χωματόδρομους που είναι έξοδοι προς τους κεντρικούς ασφαλτόδρομους της ανατολικής ή της δυτικής πλευράς της Σιθωνίας.

 

Φαγητό στη Σιθωνία

Χάρη στο κλίμα και στη μορφολογία του εδάφους της, η Χαλκιδική παράγει λάδι κι ελιές, που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση και την ποιότητά τους. Επίσης παράγονται μεγάλες ποσότητες πευκόμελου, ενώ εκπληκτικές είναι οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού που θα βρείτε εδώ.

Δείτε ενδεικτικά που μπορείτε να βρείτε καλό φαγητό στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής:

Η ψαροταβέρνα του Τόνυ είναι ένας κρυμμένος θησαυρός στον Νέο Μαρμαρά με γαριδομακαρονάδα που σου μένει αξέχαστη.

Στην Γοργόνα της Βουρβουρούς, θα απολαύσετε χορταστική γαριδομακαρονάδα σχεδόν πάνω στο κύμα.

Στα Κύματα του Νέου Μαρμαρά, θα έχετε θέα τα ψαροκάικα και όσα έχουν φέρει τα τελευταία… στο πιάτο σας.

 

Επτά λόγοι για να πάτε διακοπές τον Σεπτέμβριο

  • Το μεγαλείο της ηρεμίας. Οι τουριστικοί προορισμοί δεν είναι γεμάτοι κόσμο.
  • Η θάλασσα είναι ζεστή- έχει φροντίσει ο καλοκαιρινός ήλιος.
  • Η διαφορά της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της θάλασσας είναι πιο μικρή από ό,τι τον Αύγουστο, μια και ο Σεπτέμβριος είναι λίγο πιο ψυχρός.
  • Ο ήλιος δεν είναι καυτός, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τον χαρούμε περισσότερο.
  • Κάνεις ηλιοθεραπεία χωρίς να ακουμπάς στην… πετσέτα του διπλανού σου.
  • Πολλές ευκαιρίες σε ωραία ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πολύ καλύτερες τιμές.
  • Τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν ειδικά «πακέτα» και για το εξωτερικό.
  • Τα βράδια είναι πιο δροσερά και μπορείς να απολαύσεις τον ύπνο χωρίς κλιματιστικό.
  • Για την… «εσωτερική ευχαρίστηση» που νιώθεις εσύ να φεύγεις- έχοντας απολαύσει μια άδεια πόλη τον Αύγουστο- και οι υπόλοιποι να έχουν αρχίσει πυρετωδώς τη δουλειά.

Επιμέλεια Ν. Ευσταθίου Με πληροφορίες από Έθνος, travelstyle.gr