ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σήματα για συμφωνία τη νύχτα από τις Βρυξέλλες – Ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, όλο το παρασκήνιο

Ενα βήμα από τη συμφωνία κατέληξε χθες το βράδυ το δείπνο εργασίας μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Στο μίνι Eurogroup που πραγματοποιήθηκε πριν από το «επίσημο» ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα υπήρξε σύγκλιση των απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των δανειστών.

«Η συνάντηση ολοκληρώθηκε», έγραψε στο Twitter o επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Σημειώθηκε αρκετή πρόοδος, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα)», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ωστόσο, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτισιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα έχοντας στις «αποσκευές» τους τις τελικές προτάσεις για ασφαλιστικό και φορολογικό, που αναμένεται να αποτιμηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να λάβουν το τελικό «ναι».

Στην συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε έπειτα από ελληνικό αίτημα- προήδρευσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συμμετείχαν οι τρεις Ελληνες υπουργοί που έφτασαν χθες από την Αθήνα, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών σε υψηλότατο επίπεδο. Βασικός στόχος ήταν να επιταχυνθούν οι εξελίξεις ενόψει της Παρασκευής και να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις που θα οδηγήσουν άμεσα στο κλείσιμο της συμφωνίας τεχνικού προσωπικού, κάτι που «είναι τεχνικά εφικτό, αλλά πολιτικά δύσκολο», όπως είχε σχολιάσει νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να κλείσει με κάθε τρόπο, αλλά χωρίς ακραίες υποχωρήσεις, τη δεύτερη αξιολόγηση -και στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή στην τριάδα του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνέχισε τις επαφές σε ανώτατο επίπεδο, επιδιώκοντας «τριγωνικές» συνεννοήσεις με το ΔΝΤ ώστε να υπάρξει διέξοδος ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οποίος ανέλαβε τις επαφές με το ΔΝΤ αλλά και το Βερολίνο, που εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση -συντασσόμενο με τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Το παρασκήνιο

Η μακρά νυχτερινή συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:00 ώρα Βρυξελλών και τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως από τους θεσμούς, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από δημοσιογράφους του ελληνικού και διεθνούς Τύπου στην επίσημη ενημέρωση των διαπιστευμένων ανταποκριτών της Κομισιόν. Μόνο ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που χθες μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σε συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη δεύτερη αξιολόγηση, ανέφερε ότι «πρέπει να φύγει άμεσα διότι έχει συνάντηση με τις ελληνικές Αρχές».

Το ρεπορτάζ του «Εθνους», πάντως, επιβεβαίωσε ότι στο κρίσιμο ραντεβού παραβρέθηκαν από την πλευρά των δανειστών -πέραν του επικεφαλής του Eurogroup – ο Πιερ Μοσκοβισί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρόν ήταν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού ούτε ο Πολ Τόμσεν, ούτε η Ντέλια Βελκουλέσκου μπορούσαν να βρεθούν χθες στη βελγική πρωτεύουσα.

Ενόψει των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις, έντονη είναι η κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστική είναι η συνάντηση που προγραμματίζεται την Πέμπτη μεταξύ του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και του Γερμανού ομόλογού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο την Πέμπτη. Ένα από τα βασικά θέματα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, είναι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού σύντομα είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και επιτακτική, για τον περιορισμό των κινδύνων της καθυστέρησης και να αποφευχθεί το ρίσκο στις δημοσιονομικές επιδόσεις του τελευταίου έτους», είπε μιλώντας σε ευρωβουλευτές ο Πιερ Μοσκοβισί. «Η Ελλάδα και οι εταίροι της πρέπει τώρα να συμφωνήσουν για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και να δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο ανάκαμψης. Η Ελλάδα το αξίζει. Οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος… Από την πλευρά της, η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε ρόλο ειλικρινούς διαμεσολαβητή για να επιτευχθεί μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και γρήγορα», συμπλήρωσε ο Επίτροπος.

 

Αναφερόμενος στα εκκρεμή ζητήματα για τη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Επίτροπος ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αγορά ενέργειας. «Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να τηρήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε τομείς όπως οι ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστική δράση», είπε και συμπλήρωσε ότι «ένα πακέτο μέτρων επί του προϋπολογισμού που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει με το δικό του πρόγραμμα. Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι σημαντικό για ορισμένα κράτη μέλη. Αυτό που είναι μοναδικό εδώ είναι ότι το πακέτο θα τεθεί σε ισχύ κατά τα έτη αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος».

«Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αλλιώς…»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έκρουσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το επερχόμενο Eurogroup.

Οπως είπε, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, κάτι που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της ΕΕ για την Ελλάδα.

«Αν σημειωθεί τόση καθυστέρηση, η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή», τόνισε.

Τα σενάρια καταστροφολογίας που ακολούθησαν περί νέων μέτρων ή ακόμη και «πρόγραμμα από την αρχή» ήταν η ερμηνεία των δηλώσεων του αξιωματούχου.

Ο Ιούλιος και ο Οκτώβριος
Ο ίδιος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες να επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει τη δόση του Ιουλίου με ίδια έξοδα από δημόσια ταμεία, απάντησε: «Δεν είναι σωστό να συνδέουμε την αξιολόγηση με τις εκλογές που συμβαίνουν εδώ και εκεί τον Οκτώβρη, όπως επίσης δεν είναι σωστό να μιλάμε για προσπάθεια συλλογής μετρητών για τις πληρωμές τον Ιούλιο».

«Θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική, φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Ενας λογιστής μπορεί να κάνει εικασίες για το πώς θα βρει τα λεφτά, αλλά αυτό θα ήταν η στενόμυαλη λογική ενός λογιστή. Η καθυστέρηση δεν κάνει καλό στην ελληνική οικονομία. Αν καθυστερήσει τόσο, θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τα νούμερα των προβλέψεων», διευκρίνισε.

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος της ΕΕ ήταν σαφής: «Υπάρχει σημαντική πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup. Aκόμα εκτιμώ ότι είναι τεχνικά εύκολο να κλείσει η αξιολόγηση, ωστόσο η παρούσα καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό».

Πάντως, προειδοποίησε ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει κανείς τεχνική συμφωνία ή «μαγικά» από την επιστροφή των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες χθες.

Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι «τεχνικά παραμένει πολύ εύκολο να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά το πρόβλημα είναι πολιτικό», «δείχνοντας» προς την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνάντηση της Παρασκευής στη Μάλτα, το καλύτερο σενάριο θα ήταν να αποφασιστεί η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. «Κάτι που θα σημαίνει ότι θα υπάρχει συμφωνία», εξήγησε.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε πάντως ότι το Eurogroup θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 και δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει παραπάνω, λόγω του πολύ σφιχτού προγράμματος της μέρας.

Πηγή: ethnos.gr