ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ο οδοντιατρικός τουρισμός στην Γευγελή

Ενώ αυξάνονται τα έμμεσα έξοδα των Ελλήνων με φόρους, ΕΝΦΙΑ και διάφορες άλλες κρατήσεις και εισφορές, οι πολίτες και ειδικά αυτοί της Βορείου Ελλάδος καταφεύγουν για ψώνια, διασκέδαση και οδοντίατρο σε κοντινές χώρες των Βαλκανίων για να «μοιράσουν» με αυτόν τον τρόπο το κόστος.

Η πρώτη σε προτίμηση χώρα για αυτές τις εξορμήσεις είναι τα Σκόπια και ειδικά η πόλη της Γευγελής.

Εκεί εκτός από φτηνούς τρόπους διασκέδασης αλλά και προσιτές τιμές σε προϊόντα πρώτης ανάγκης οι Έλληνες καταφεύγουν κάθε εβδομάδα και για να κάνουν μικρές ή μεγαλύτερες οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Ο Οδοντιατρικός τουρισμός στην Γευγελή ανθίζει εδώ και κάποια χρόνια με όλο και περισσότερους Έλληνες να την επισκέπτονται μιας και οι οδοντιατρικές παροχές έχουν αισθητά χαμηλότερο κόστος από ότι στην χώρα μας.

Οι οδοντιατρικές κλινικές εκεί πληθαίνουν σε αριθμό ανά τα χρόνια, μερικές παρέχουν και τρόπους δωρεάν μετακίνησης προς και από τα Σκόπια προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μια πιο δελεαστική πρόταση για τους ενδιαφερόμενους που συρρέουν ανά χιλιάδες .

Σε μερικές από τις κλινικές πρέπει να έχεις κάνει κράτηση για την επίσκεψη σου πολλές ημέρες πιο πριν καθώς τα ραντεβού είναι δυσεύρετα.

Αισθητά μειωμένες τιμές από ότι αυτές της Ελλάδος, κυμαίνονται για έναν καθαρισμό από 10 έως 20 ευρώ, για σφράγισμα από 10 έως 30 ευρώ, η εξαγωγή δοντιού κοστολογείται στα 10 ευρώ και η προσθήκη πορσελάνης έχει αρχική τιμή τα 50 ευρώ, τιμές που συμβάλουν θετικά στην προσέλευση των Ελλήνων για τις προσωπικές τους οδοντιατρικές ανάγκες.

Οι οδοντιατρικοί σύλλογοι της Μακεδονίας προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι χαμηλές οι τιμές αλλά η ποιότητα είναι αμφιλεγόμενη και μπορεί μερικές φορές το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποκαλύπτονται ιστορίες ανθρώπων που επισκέφτηκαν τέτοιες κλινικές στην Γευγελή και αργότερα αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το συμβάν που είχε σοκάρει πριν από κάποια χρόνια την Ελληνική κοινωνία όταν μια 14χρονη μαθήτρια από την Κοζάνη επισκέφτηκε κλινική εκεί για μια απλή εξαγωγή δοντιού και λίγο αργότερα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Κωνσταντίνος Κούγιας, αντιπρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι οι Έλληνες δεν θα πήγαιναν για μια επέμβαση Μπαϊπάς ή για έναν παιδιατρικό έλεγχο στα Σκόπια αλλά εμπιστεύονται την υγεία των δοντιών τους εκεί, «Πρωτεύον είναι το κόστος για τους περισσότερους». Δηλώνει ότι μόνο στην Ελλάδα (συγκριτικά με τα Σκόπια) υπάρχουν υποδομές έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να προσφύγει άμεσα αν συμβούν τυχών αμέλειες και λάθη κατά την διάρκεια της οδοντιατρικής επίσκεψης, συμπληρώνοντας ότι και οι Έλληνες οδοντίατροι έχουν και αυτοί προσαρμόσει τις τιμές τους στα χρόνια της κρίσης.

Είναι προσωπική επιλογή η φροντίδα της στοματικής υγείας. Κριτήριο πρέπει να είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρχει σωστή φροντίδα και ελαχιστοποίηση μελλοντικών προβλημάτων.

Η επιλογή είναι υποκειμενική οπότε αν κάποιος επιθυμεί να επισκεφτεί έναν οδοντίατρο είτε στην Γευγελή είτε στην Ελλάδα θα πρέπει να ξέρει εκ των προτέρων ότι θα υπάρχει ποιότητα υπηρεσιών, ασφάλεια και γνώση από τον ιατρό ώστε το αποτέλεσμα της επέμβασης να είναι κατάλληλο, ασφαλές και τεχνικά άρτιο.

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Χαλκοπούλου